Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koraszülötteket evakuáltak a gázai kórházból

MTI | 2023. 11. 19. | 14:37:23
Egyiptomi kórházba viszik őket.
Koraszülötteket evakuáltak a gázai kórházból
A Sifá kórhéz (Fotó: Google Maps/Eng Salman Mansour)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi es-Sifá Kórházból – jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium november 19-én. A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében. Az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is fellép a Hamász ellen. Az utóbbi napon rajtaütöttek a szélsőségesek fellegvárainak tekintett dzsenini és a nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le. A csapatok számos rögtönzött robbanószerkezeteket rejtő raktárat, robbanóanyag-gyártó műhelyt találtak, valamint Dzseninben és Nábluszban a tűzszerészek az utak alatt és mentén bevetésre kész pokolgépeket tártak fel, amelyek célja az arra elhaladó katonák megtámadása volt. A razziákon többfelé tűzharc tört ki a terroristákkal, több helyen robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a lövésekkel felelő izraeli katonákat. A háború október 7-i kezdete óta körülbelül 1800 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül körülbelül 1100-at azzal vádolnak, hogy a Hamászhoz tartoznak.

Izrael északi határvidékén vasárnap több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó iszlamista csapatokkal. A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, s az izraeli hadsereg viszonozta a lövedékeket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés