Hirdetés

Kormányátalakítás: a Gazdasági Kabinetet mostantól Nagy Márton vezeti

MTI/Cívishír | 2023. 12. 06. | 09:01:26
Ügydöntő jogkörrel ruházták fel.
Kormányátalakítás: a Gazdasági Kabinetet mostantól Nagy Márton vezeti
Nagy Márton (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új kormányzati döntéshozó fórum alakul a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért – közölte a Pénzügyminisztérium december 5-én késő este. A közlemény szerint a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő években tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet. A válságok leküzdésével a kormány egyik elsődleges célja, hogy felgyorsítsa az egyensúlyi mutatók javítását, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését – tették hozzá.

A kormány az új célokhoz igazítja a döntéshozó fórumok rendszerét is: a pénzügyminiszter vezetésével felálló költségvetési munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme lesz, amelynek keretében vizsgálja a Kabinetek döntéseit és költségvetési vétóval is élhet azokkal szemben.

Hangsúlyozták: a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát. Jövőre a költségvetési hiány mértéke a GDP 2,9 százalékára mérséklődhet, míg 2026-ra 2 százalék alá kívánják csökkenteni a mutatót. Ehhez hasonlóan az államadósságot is mérsékelik: jövőre a GDP 66,7 százalékán alakulhat, míg 2026-ra a maastrichti 60 százalékos kritérium alá fogják csökkenteni – áll a PM közleményében. A költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, tagjai az előterjesztő miniszter mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a miniszterelnök politikai igazgatója.

A december 5-én éjszaka megjelent kormányhatározat módosítja a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendeletet, valamint a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározatot.

A változtatás értelmében a Stratégiai és Családügyi, a Gazdasági, a Növekedési és Versenyképességi, a Nemzetpolitikai Kabinet helyett csak az alábbiak lesznek: Stratégiai Kabinet, Nemzetpolitikai Kabinet, Gazdasági Kabinet. A kabinet a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozatali fóruma. December 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések. Ennek a vezetője Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lesz, akit ügydöntő jogkörrel ruháznak fel. Ennek értelmében Varga Mihály távozik a posztról.

A Magyar Közlöny 66 kört nevesít, ide tartozik az adópolitika, a vidékfejlesztés, az állami beruházások, az államháztartás, az európai uniós források felhasználása, a hulladékgazdálkodás, a közlekedés, a belgazdaság és a szerencsejáték szabályozása is. 

Hirdetés