Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lassulóban a nyíregyházi lakáspiac

| 2019. 11. 26. | 17:00:00
Az egész Észak-alföldi régióban csökken az adásvételek száma.
Lassulóban a nyíregyházi lakáspiac
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben akár 180 millió forintért is találhatunk családi házat, ám az Észak-alföldi régióra nem ez a jellemző. Az országrész évek óta az elvándorlással küzd. A térségben Nyíregyházán és Szolnokon is érezhetően visszaesett az ingatlankereskedelem – olvasható az Otthon Centrum november 26-i sajtóközleményében.

Mint írják, komoly fölénnyel vezeti az ingatlanpiaci tranzakciók számát a régió központja, Debrecen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző évben 4251 adásvétel történt a cívisvárosban, melyet 2531 tranzakcióval Nyíregyháza, a régió második legnagyobb városa követ, míg a harmadik Szolnok volt 1480 adásvétellel.

A féléves előzetes adatok arról árulkodnak, hogy visszaesés tapasztalható a régió három megyei jogú városában: Debrecenben 1400, Nyíregyházán 1060, Szolnokon 600 ingatlan adásvételi szerződést kötöttek. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a visszaesés jelentős, Debrecenben és Nyíregyházán 10 százalékkal, míg Szolnokon 30 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát a múlt év azonos időszakához képest.

A nagyobb városok közül Hajdúszoboszlón volt a legélénkebb a lakáspiac. A gyógyfürdőjéről méltán híres város az ingatlanértékesítések tekintetében 22,8 ezrelékes értéket tudhat magáénak. Ez azt jelenti, hogy minden ezer főre 22,8 lakásvásárlás jutott Hajdúszoboszlón.

A régió folyamatos népességvesztéssel küzd, az országrész szinte minden térségéből többen költöznek el, mint ahányan érkeznek, a vándorlási mérleg szinte mindenütt negatív – állapítja meg a felmérés. Egyedül a Hajdúszoboszlói és Jászberényi járások jelentenek kivételt. A vándorlási veszteség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb. A járások többségében az utóbbi 3 évben ezer lakosra vetítve 30 fővel többen költöztek el, mint ahányan lakhelyükül választották azokat.

A cég tapasztalatai szerint a régió legdrágább városa Debrecen, ahol az új építésű lakások négyzetméteréért 510 ezer forintot kérnek, míg a téglalakások 438 ezer, a panellakások 396 ezer, a családi házak 306 ezerért kelnek el. Ennél valamivel alacsonyabb árak jellemzők Nyíregyházán, valamint Szolnokon. Az Otthon Centrum rendelkezésére álló adatokból az is kiderül, hogy a településméret csökkenésével az árak is csökkenek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés