Hirdetés
Hirdetés

Látogatóközpontot adtak át Csarodán

Szabolcsihír | 2024. 09. 18. | 08:26:32
Egykori iskolaépületet újítottak fel.
Látogatóközpontot adtak át Csarodán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A korábban használaton kívülivé vált egyházi iskolaépület átalakításával hozott létre turisztikai célú központot a Tiszántúli Református Egyházkerület és a helyi egyházközség Csarodán. A felújított épületet szeptember 17-én adták át.

A Szatmár-Bereg turisztikai kínálatának integrált fejlesztése elnevezésű projekt keretein belül bruttó 75 millió forintból újította fel a csarodai református templom és parókia szomszédságában fekvő egykori iskolaépületet a Tiszántúli Református Egyházkerület. A korszerűsített ingatlanban kiállítótereket, információs pontokat, higiéniai helyiségeket, kerékpáros szolgáltatásokat és közösségi tereket alakítottak ki. Hasonló látogatóközpont nyílt meg Vámosorosziban és Vámosatyán is. A beruházások célja, hogy a Felső-Tisza-vidék komplex turisztikai kínálatáról, az elérhető szolgáltatásokról tájékoztassa a látogatókat, különös tekintettel a Középkori templomok útjaként ismert, egyházi műemléképületeket magában foglaló tematikus útvonalra. Emellett az üzemeltető egyházközségek magasabb szintű szolgáltatást tudnak nyújtani a belépőjegyek és ajándéktárgyak értékesítésében is.

Az új csarodai látogatóközpont átadásán Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt emelte ki, hogy a pályázati forrás lehetőséget adott a műemléki jellegű templomok környezetének rendezésére, így azokhoz közel eső, leromlott állagú, funkció nélküli épületek új, elsősorban turisztikai célokat szolgálhatnak.

Tilki Attila országgyűlési képviselő felidézte a sikeres pályázatok történetét, hangsúlyozva azt az értéket, amit ez a térség nyújtani tud a turistáknak.

Hézser Ákos Pálné, Csaroda polgármestere arról beszélt, hogy a település szellemiségét a középkor óta meghatározza a helyi református közösség, a templom pedig nemcsak vallási, hanem művészeti és építészeti szempontból is kiemelkedő kincs.

Az épületet Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese áldotta meg. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés