Milyen az igazi csokoládé?
Maga a csokoládé egy kakaóbabból készült édesség. A legtöbb esetben táblában vagy szeletben kínálják, de rengeteg bonbont, italt, egyéb finomságot kaphatunk ebben az ízesítésben. Az aztékok már jóval az európai hódítás előtt fogyasztottak csokit, de a maják birodalmában is ismert volt.
Ezt akkoriban Dél-Amerikában fizetőeszközként is használták. Ma már inkább élvezeti értéke van, mintsem pénzbeli, de persze ezt senki sem bánja. Más kérdés, hogy rengeteg nem igazi csokoládét találhatunk a polcokon, amiknek szinte semmi köze az eredetihez.
Az igazi csokoládé
A Szederka Gasztroshop csokoládéjai között 74%-os kakaótartalmút is találhatunk. Tulajdonképpen minél magasabb ez a százalék, annál valódibb élelmiszerről van szó. Egy olyan termékről, amely kakaóból és cukorból készült.
Azt nevezhetjük csokoládénak, ami minimum 35% kakaó-szárazanyagot tartalmaz, és ebből legalább 18% a kakaóvaj, míg 14% a zsírmentes szárazanyag. Ebből látszik, hogy miért hívnak sok ételt csokinak, holott szinte alig van köze a valódihoz.
Az étcsokoládé viszont kizárólag kakaómasszát és -vajat rejt magában, valamint némi cukrot, hogy ehető legyen. A tejcsokihoz már adnak némi tejport, amitől élvezetesebb lesz az íze. A fehér csokinak viszont nem sok köze van a csokoládéhoz, hiszen nincs benne kakaómassza, emiatt válhatott ilyen elefántcsontszínűvé. Ha tehát a csoki valódi jótékony hatásait akarjuk élvezni, akkor étcsokoládét kell fogyasztanunk.
Mit tartalmaz a csokoládé?
Nagyjából 300 vegyületet. Ilyenek a serkentőszerek, a metil-xantinok, a koffein, a teobromin, de van benne hisztamin, szerotonin, triptofán, valamint magnézium és tiramin is. Nem ördögtől való tehát, csak a minőségre és a mennyiségre kell figyelni.
Sokan nem tudják, de a legalább 70%-os étcsokoládé annyi antioxidánst rejt magában, ami vetekszik az áfonyával. Ezzel segíti az immunrendszer egészségét, védelmet nyújt a sejtek számára, lassítja az öregedési folyamatokat, emellett megnehezíti a méreganyagok számára a felszívódást.
De, ha még ezzel sem győztük meg az embereket, akkor el kell árulnunk, hogy az étcsokoládé remekül beilleszthető a fogyókúrába is. Mivel rengeteg rostot tartalmaz, így jótékonyan hat a bélrendszerre, az emésztésre, olyan érzésünk lesz tőle, mintha egész nap nassoltunk volna. Érdemes délelőttönként vagy ebéd után elfogyasztani egy-egy kocka étcsokoládét. De nem befalni, hanem kiélvezni, hogy elolvadjon a szánkban.
Vízigényes növény
Na nem a csokival van a baj, ami esetében 10 dkg előállításához 1700 liter vízre van szükség. Sokkal inkább az a gond, hogy a kakaó termesztéséhez rengeteg víz kell, mivel az esőerdőből származik, ha pedig ültetvényeken kezdenek el vele foglalkozni, akkor azt bizony locsolni kell. Mivel a víz a természetes körforgás része, így valójában, ha jó helyre kerül az ültetvény, akkor közel sem akkora az ökológiai lábnyoma, mint godnolnánk.