Hirdetés
Hirdetés

Minden, amit a vízálló órákról érdemes tudni

Szabolcsihír | 2024. 06. 24. | 12:46:08
XXX
Minden, amit a vízálló órákról érdemes tudni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az órák vízállósága jó néhány szempontból fontos, különösen azok számára, akik aktív életmódot folytatnak, vagy olyan környezetben dolgoznak, ahol a szerkezetek érintkezhetnek vízzel. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni a témával kapcsolatban, mit jelentenek a jelölések, és mire jó a vízhatlansági vizsgálat.

Vízállóság tekintetében is jó választásnak bizonyulnak a Schneider Óra-Ékszernél kapható Casio órák, amelyek között található olyan, amely 20 BAR nyomásig ellenáll a víz nyomásának. Úszni, fürdeni nyugodtan lehet benne, sőt vízi sportokhoz is használható.

Vízhatlansági fokozatok jelentése

A jelöléseket minden esetben figyelembe kell venni, hiszen ezek segítenek megismerni, hogy milyen körülmények között használható az időmérő. Amennyiben nincs jelölés az órán, természetesen nem vízhatlan.

3 BAR (30 m) esetén védett a kézmosás, az eső és a fröccsenő víz ellen. Az 5 BAR (50 m) jelölés esetén a termék az előbbitől annyival tud többet, hogy tusolásra is alkalmas, valamint alacsony vízben nem rendszeres úszásra, fürdésre alkalmas. A 10 BAR (100 m) jelölésű karórák a már említett vízhatlansági fokozatok mellett úszásra is alkalmasak. A 20 BAR (200 m) jelölésű változatok pedig a már említett tulajdonságok mellett merülés, vízi sportok esetén is használhatók.

Fontos tudnivalók a vízállósággal kapcsolatban

A számlapon található jelölés (például 30 m) nem a merülési mélységet jelenti. Továbbá azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a vízállóság nem tekinthető maradandó tulajdonságnak, szóval ezeket a termékeket célszerű évente ellenőriztetni. A karóra könnyen elveszítheti a vízmentességét, ha a tengely, a gombok vagy az üveg sérült, illetve ha a tömítés elöregedett.

Az időmérő vízben történő használata esetén mindig ellenőriztetni kell a vízállósági besorolását, valamint koronazáras modellek esetében a koronazár állapotát. Mindemellett fontos hangsúlyozni, hogy tilos az órával szaunázni, azt szélsőséges hőmérsékletnek kitenni, valamint napozást követően felhevült állapotban hideg vízbe vinni.

Nem szabad a koronáját vagy nyomógombjait víz alatt használni, vagy akkor, ha a tok vizes. Búvárkodáshoz minden esetben speciális búváróra használata javasolt. Ha tengerben történik a használat, akkor minden esetben le kell öblíteni édes vízzel a szerkezetet és szárazra kell törölni.

Vízhatlansági vizsgálat elvégzése

A karóra a tok kinyitása miatt, valamint az idő előrehaladtával elveszítheti a vízállóságát. A Schneider Óra-Ékszer műhelyében lehetőség van vízhatlan elemcserére, valamint vízhatlansági vizsgálat elvégzésére.

Jó eredmény esetén, valamint rendeltetésszerű használat mellett három hónap garanciát vállalnak a vízhatlanságra. Amennyiben nem megfelelő az eredmény, akkor ha van rá mód, orvosolják a problémát, például tömítéscserével. Ezt követően is három hónap garanciát vállalnak.

Hirdetés
Hirdetés