Hirdetés
Hirdetés

Mutatjuk, hogy mi alapján érdemes mikrofont választani a zenekaroknak!

Szabolcsihír | 2024. 07. 27. | 10:44:23
XXX
Mutatjuk, hogy mi alapján érdemes mikrofont választani a zenekaroknak!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok tehetséges zenekar létezik, akiket szívesen hallgatnak az emberek akár élőben, akár felvételről is. De a kiváló hangzáshoz nem elég a remek énekhang, a hangszeres tudás és rendkívüli tehetség. Profi technikai háttérre is szükség van, hogy tökéletes legyen a koncert vagy a stúdiófelvétel minősége is. 

Ebbe beletartozik több kellék, mint például a mikrofon, amiből ha megfelelőt választanak a zenészek, akkor a hangzással sem lehet gond. Az Intermuzika Hangszerbolt különböző mikrofonokat kínál, amelyeknek mind megvan a maga szerepe abban, hogy tökéletes legyen az akusztika.

Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy mire kell figyelni a mikrofon kiválasztása során.

A mikrofonok típusai

A mikrofonokat első körben két főkategóriába lehet sorolni: vannak az úgynevezett dinamikus és a kondenzátormikrofonok. 

Fellépésekhez általában a dinamikus típusokat szokták alkalmazni, mert ellenállnak a környezeti zajoknak. Emellett jól kezelik a magas hangerőt, kimondottan tartósak és megbízhatóak. 

A kondenzátormikrofonok érzékenyebbek, ugyanakkor részletesebb hangzást biztosítanak, emiatt inkább stúdiófelvételekhez szokták használni. Megfelelő körülmények között azonban koncerten is kiváló hangminőséget tudnak nyújtani. 

Amire oda kell figyelni

Az egyik legfontosabb dolog egy zenekar életében a hangzás minősége, ez a legelső szempont a mikrofon vásárlása során. Lényeges, hogy visszaadja az előadó hangját: tiszta és részletgazdag legyen. 

Ahhoz, hogy a koncerteken, valamint a szállítás során ne sérüljön, olyat kell választani, ami jól bírja a strapát. A Shure mikrofonok például nagyon tartósak és megbízhatóak, megállják a helyüket a legádázabb körülmények között is. 

Természetesen az is fontos kérdés, hogy hangszerhez vagy énekhanghoz keressük-e a megfelelő eszközt. Utóbbihoz sokan szeretik a Shure SM58-at, míg hangszerekhez az SM57-est használják általában. 

A színpadi környezet is befolyásolja a mikrofon hangzását. Mivel a dinamikus verziók jobban ellenállnak a környezeti zajoknak és a visszhangnak, ezek alkalmasabbak az élő koncertekhez. 

Tesztelés a hangszerboltban

A vásárlás előtt érdemes tesztelést végezni, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni. Az Intermuzika Hangszerboltban ki lehet próbálni a mikrofonokat, és szakember segítségét is igénybe lehet venni. Mire kell figyelni? 

A hangminőség, a visszhang és a környezeti zajok is fontosak. De énekkel és különböző hangszerekkel is tesztelhetjük a mikrofonokat, hogy megbizonyosodjunk róla, minden körülmények között megfelelőek-e. Nézzük meg mindenképp, hogyan kezeli a mikrofon a különböző hangerőszinteket, nem torzítja-e esetleg a magas hangokat!

A már említett Shure modellek közül az SM57 típus gyakran használatos gitárerősítőkhöz és dobokhoz, míg az SM58 inkább énekhanghoz való. Ez utóbbinak egy fejlettebb verziója a Beta 58A, ami ugyanolyan tartós, ám hangminősége még jobb, és nagyobb az érzékenysége is.

Hirdetés
Hirdetés