Angela Merkel köszönetét fejezte ki Magyarországnak

2019.08.19. 12:27

Angela Merkel köszönetét fejezte ki Magyarországnak
A Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt (középen, b-j) Sopron határában Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel (Fotó: mti)

Világraszóló eseménynek nevezte a debreceni a Pánaurópai Pikniket.

Hirdetés

Hirdetés

Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban tartott hétfői, a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten.

Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak

- hangsúlyozta Angela Merkel, aki felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba - tette hozzá.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.

Angela MerkelOrbán Viktorrendszerváltás

Szóljon hozzá!

Hirdetés