Hamarosan Modernával is olthatják a 12-17 éves fiatalokat

MTI

2021.05.25. 19:44

Hamarosan Modernával is olthatják a 12-17 éves fiatalokat

A jóváhagyási folyamat akár egy hónapot is igénybe vehet.

Hirdetés

Hirdetés

Százszázalékos hatékonysággal akadályozta meg a koronavírus-fertőzést a 12 és 17 év közötti serdülők esetében a Moderna által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina – jelentette be május 25-i közleményében Stéphane Bancel, az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója.

– Biztatónak tartjuk, hogy az mRNA-1273 (a Moderna vakcinája) nagyon hatékonyan megakadályozta a Covid-19 fertőzést a serdülőknél – fogalmazott a vállalat első embere. Bancel azt is bejelentette, hogy a mostani eredményeket június elejéig beterjesztik az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA), és engedélyt kérnek az oltás alkalmazására a fiatal korosztály körében. – Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a Covid-19 járvány megszüntetésében – mondta a vezérigazgató.

A Moderna 3732 12 és 17 év közötti fiatalt vont be a vizsgálatokba.

A beoltott serdülők egyikénél sem tapasztaltak Covid-19 fertőzést, és nem merültek fel jelentős biztonsági aggályok sem. A gyógyszergyár tájékoztatása szerint az oltás két héttel az első dózis beadása után 93, a második dózis után pedig 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. A Moderna bejelentése előtt két héttel engedélyezték a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását a 12 és 15 év közötti gyermekek számára. Szakértők szerint az FDA várhatóan engedélyezni fogja a Moderna-oltás alkalmazását a serdülők számára.

A jóváhagyási folyamat akár egy hónapot is igénybe vehet, de így is elegendő idejük lesz a diákoknak ahhoz, hogy beoltassák magukat az őszi iskolakezdés előtt.
koronavírusModerna

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés