Hirdetés

Hirdetés

Gyász az Egyesült Királyságban - se sztrájk, se foci, se boksz, se koncert

2022.09.09. 15:45

Gyász az Egyesült Királyságban - se sztrájk, se foci, se boksz, se koncert
A csütörtöki mérkőzéseket még megtartottáék, de a hét végén nem fociznak Nagy-Britannia-szerte

A legtöbb eseményt eltörölték vagy elhalasztották.

Hirdetés

Nemzeti gyász kezdődött pénteken az Egyesült Királyságban az előző nap elhunyt néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő emlékére. Országszerte számos sporteseményt - köztük labdarúgó-, krikett- és ökölvívó-mérkőzéseket - töröltek. Az angol futballbajnokság első osztálya, a Premier League bejelentette, hogy az összes hétvégi mérkőzést későbbre halasztja, de nem rendeznek mérkőzéseket a skót vagy a walesi bajnokságokban sem. Egy nagyszabású bokszgálát is rendeztek volna szombaton, de azt is elhalasztották, így Savannah Marshall és Claressa Shields majd október 15-én csap össze a világbajnoki címért.

 A legnagyobb brit közlekedési szakszervezet, az RMT pénteken bejelentette, hogy törli a vasúti dolgozók jövő hétre meghirdetett kétnapos sztrájkját, és lefújták az ugyancsak a jövő hétre tervezett országos postássztrájkot is. Ugyancsak törölték a világ egyik legnagyobb zenei rendezvénysorozata, a BBC Proms pénteki eseményeit és a szombatra tervezett nagyszabású zárókoncert, a Last Night of the Proms is elmarad.

A brit kormány péntek délután kiadott ajánlásgyűjteménye hangsúlyozza, hogy nem kötelező a kulturális rendezvények és a sportmérkőzések törlése vagy elhalasztása a nemzeti gyász időszakában, de a szervezők tisztelgő gesztusként fontolóra vehetik ezeknek a rendezvényeknek a lemondását a néhai uralkodó temetésének napján. Az ajánlás szerint a múzeumoknak, képtáraknak és a hasonló közgyűjteményeknek sem kötelező bezárniuk, de a királynő temetésének napján ezek az intézmények is dönthetnek úgy, nem nyitnak ki.

A királynő koporsóját a következő napokban szállítják Balmoralból Londonba, és először a Buckingham-palotába, majd a Westminster Hallba, a londoni parlament legősibb épületébe viszik, ahol felravatalozzák. A tervek szerint a londoniak napi 23 órában róhatják le kegyeletüket a néhai uralkodó ravatalánál. A búcsúszertartás várhatóan tíz napon belül, a Westminster apátságban lesz.

 

Nagy-BritanniagyászII. Erzsébet

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés