Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többmilliárdos tervek - még sportosabb lesz Nyíregyháza

| 2016. 07. 16. | 13:38:00
A városvezetésnek hároméves terve van a megvalósításra.
Többmilliárdos tervek - még sportosabb lesz Nyíregyháza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Uszoda, jégcsarnok, kondiparkok – a következő három évben ezek megvalósítását tervezi Nyíregyháza önkormányzata. Minderről szombaton tartott sajtótájékoztatót a sportos város polgármestere Kovács Ferenc és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, olimpiai ezüstérmes úszó, aki hangsúlyozta: mindig szívesen jön haza szülővárosába.

A TAO-ba két pályázatot szeretne benyújtani a megyeszékhely: uszodaépítésre egy 2,1-2,4 milliárd forintos projektet, jágcsarnok építésére pedig egy nettó 450 milliós programot – közölte Kovács Ferenc a városházán.

Az uszoda-pályázatot a vízilabda-szövetségnek még jóvá kell hagynia, ez heteken belül megtörténik. A terv egy 50 méteres úszó- és egy 25 méteres tanmedence építése a Continental Aréna (volt BUSZACSA) mellett, a teniszpályák helyén. Az úszócsarnok nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lenne, itt kapna helyet az úszósport, a vízilabda, helyszíne lenne az utánpótlás-nevelésnek, a diák- és szabadidősportnak. A csarnok a tervek szerint jövő év végére, 2018 elejére készülne el.

Nyíregyháza sportkoncepciójában kiemelt helyen szerepel, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni és korcsolyázni.

Több évtizedes álma valósul meg Nyíregyházának, ha felépül a jégcsarnok. A nettó 450 ezer forintos beruházás szintén a TAO-ra épít. A Média Markt és a Penny melletti területre tervezik, egyúttal az önkormányzati ingatlanon álló – hajdan szebb napokat látott – épület felújítását is elvégzik.

Nyíregyháza 300-350 millió forint TAO-t kapott a városi cégektől tavaly, ez a jelenlegi létesítmények működtetéséhez elég. A sportcsarnokot névadója, a Continental évi 250 millió forinttal támogatja, míg a Nyíregyházán élő vállalkozó, Bige László ettől is több segítségre tett ígéretet: vállalkozása összes TAO-jának minimum 60 százalékát a városnak adja.

Emellett folyik a tornatermek felújítása is a városban, 18 év után végre sikerült rendbe tenni a Móricz iskola tornatermét, illetve a Bencs tornatermét is, amelyhez 10 éve nem nyúltak. Tervezik a Bánki tornatermének felújítását is, a pénz a szakképzési centrumnál rendelkezésre áll, még egyeztetések szükségesek hivatalokkal.

A Modern Város Programban szerepel 3 milliárd forintos költségvetéssel az atlétikai centrum létrehozása, a volt NYVSC-pálya felújítása. Két héten belül várható a szerződéskötés a tervezővel, novemberben indulhatna a kivitelezés, és 2017 végére már át is adnák az új pályát. Ez tenné lehetővé, hogy a városi stadionból kiköltözzön az atlétikai pálya, amely előfeltétele annak, hogy a stadiont 6500 néző befogadására alkalmassá tegyék.

A meglévő 13 mellé (ezeken több mint 500 eszköz található) további 10 kondipark létesítését tervezi a városvezetés, ezeket is pályázati pénzből.

Szabó Tünde államtitkár azzal kezdte: „Nyíregyháza sportos város, jó hazajönni.”

Véleménye szerint: ha egy város vezetése sportos, a lakossága sportol, a város is egészségesebb. A mindennapos testnevelés fontosságára hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a sport nemzeti ügy lett.

A sport pozitív hatással van a gyerekekre, felnőttekre, az egészségügyre – és ezt Nyíregyháza felismerte.

Óriási igény van az 50 méteres uszodára a belvárosban – mondta a volt úszónő.

A céllal, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, Nyíregyháza élharcos lehet, és ehhez a sportállamtitkárság minden segítséget megad – ígérte Szabó Tünde. A kormány azt szeretné, hogy növekedjen az igazolt versenyzők száma, de az is, hogy minél többen sportoljanak szabadidejükben. Nemzeti szabadidő és egészségsport parkokra is programot dolgoztak ki, a pályázati lehetőséggel az a cél, hogy a lakosság még egészségesebb legyen.

A kondiparkokra első ütemben szeptemberben nyílik meg egy 1,5 milliárd forintos pályázati keret, jövőre pedig 5,5 milliárdra lehet pályázni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés