Hirdetés

A nyíregyházi hölgy kezébe került a teljes magyar sportfinanszírozás

2016.11.09. 17:17

A nyíregyházi hölgy kezébe került a teljes magyar sportfinanszírozás
Szabó Tünde (Fotó: mti)

A MOB-tól megvonták a pénzosztás jogkörét.

Hirdetés

Hirdetés

A sporttörvény módosítását - amelyet az elmúlt olimpiai ciklust áttekintő felülvizsgálattal indokoltak - 152 igen, 2 nem és 36 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a képviselők.

A jogszabályváltozás értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.

A finanszírozás egycsatornássá válik: az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése teljes egészében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz.

A MOB-tól a minisztériumhoz került a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, az ezzel összefüggő hatósági feladatok és juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár sportösztöndíj-rendszer működtetése, valamint a doppingellenes tevékenységgel és az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos feladatok is. Utóbbira - kormányzati közlés szerint - létrejön a nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárság.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár korábban azt mondta: az átalakítással jelentősen tehermentesítik a MOB-ot, amelyben a sportszakmai munka kerül előtérbe. Emlékeztetett, hogy Budapest 2024-ben olimpiát szeretne rendezni, s az ezzel kapcsolatos feladatok is a szervezeten keresztül valósulnak meg. Az időzítésről szólva azt mondta: fontos volt a négyéves olimpiai ciklust figyelembe venni, mivel a sportstratégiai programok is mindig négyéves időszakokra vannak kidolgozva.

A módosítások 2017. január 1-jén lépnek hatályba.

sportMOB

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés