Hirdetés

Gigaberuházásokkal egy újabb térképre írja fel magát Nyíregyháza

| 2018. 01. 08. | 18:14:00
Ez már talán több is, mint amire számítottunk.
Gigaberuházásokkal egy újabb térképre írja fel magát Nyíregyháza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyháziak bizalma és önbizalma lényegesen nagyobb, mint 2010-ben – ezzel kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki szerint ennek hátterében az húzódik meg, hogy sikerült több, évtizedes problémát megoldani. Emellett olyan sportberuházások valósultak, valósulnak meg a városban, amelyek egy másik térképre is felírják Nyíregyháza nevét. Ilyen léptékű fejlesztésre az országban szinte sehol nincs példa. Az elmúlt 5-6 évben számos olyan sportberuházás valósult meg, mely valamennyi korosztály sportolását elősegíti.

Mielőtt a sportra tért volna, a közlekedés területéről három példát említett, ezek megoldása évtizedek óta égető probléma volt: elsőként a Szarvas utcai körforgalmat adták át. Ebben a kereszteződésben korábban minden második évben történt egy halálos baleset. Átépítették a Szegfű utcai és a Mező utcai csomópontot, mindkettő a gyorsabb haladást segíti a belvárosban.

Mindenki sportolhasson

Kiemelte, a sportkoncepcióban megfogalmazott cél: a versenysport mellett egyaránt szolgálják a létesítmények a szabadidő-, a tömegsportot és az utánpótlás-nevelést.

A jégpálya látványterve

Példaként hozta fel a polgármester, hogy az országban Nyíregyházán épült a legtöbb, összesen 11 oviban focipálya, új tornaszobákat létesítettek; 12 iskola tornatermének felújítását tervezték, ebből hét már befejeződött. Pluszként – és mint mondta, meglepetésként – jelentkezett a Zrínyi gimnázium hitelből nemrég felújított tornatermének a problémája: nem építették be a szigetelőanyagot, hogy rendbe tegyék, 30 millióba került.

Közeleg a nyitás napja!

Emlékeztetett arra a polgármester, hogy a megyei önkormányzat fenntartásában működő BUSZACSA – most Continental Aréna – épülete omladozott, aor a városé lett, az önkormányzat 2,2 milliárdot kötött rá. Visszatekintésében kiemelte: a csarnok felújításánál alapvető szempont volt, hogy azt hitel felvétele nélkül, 100 százalékos támogatásból hajtsák végre, a fenntartása minél kisebb terhet jelentsen a városnak.

Ha belegondolunk, hogy már a térkövezésnél tartanak...

Megépült a városban mostanáig 18 szabadidős kondipark, a cél: használhatóság minél nagyobb legyen.

A két ünnep között érkezett a hír: a kormányzat újabb milliárdokkal támogatja Nyíregyháza sportját: jégpálya, uszoda és aréna építését.

A jégpálya, melynek átadását februárra tervezik, tao beruházás, amiért köszönet illeti a cégeket. A polgármester kiemelte: évek óta nem probléma a városban, hogy ilyen nagy beruházás, mint a jégpálya is, megvalósuljon: a 450 millióból 70 százalék a tao, míg a saját erő 145 millió. A saját erőt kérte a város, és meg is kapta a kormánytól. Kovács Ferenc hangsúlyozta, ebben szerepe volt a nyíregyházi sportállamtitkárnak, Szabó Tündének.

Február 10-én megnyitják a műjégpályát – elsőként az országba tervezett ötből. Teljesen újszerű: az önkormányzat a partnerekkel, egyesületek bevonásával valósítja meg a beruházást, mely a jégkorongozóknak illetve a korcsolyázás szerelmeseinek októbertől márciusig jelenti majd a sportolási lehetőséget.

Uszoda is lesz

Az uszoda – amely a városban működő vízilabdasport fellegvára lesz – tervei elkészültek, a közbeszerzési eljárást elindították, március végén kezdik a 2,5 milliárd forintos beruházást. A létesítmény a sportcsarnok mellett, a Bujtoson lesz, a régi teniszpályák helyén.

Itt az önerő 750 millió forint, a kormánydöntéssel ezt is megkapta Nyíregyháza, így a 2019-re elkészülő beruházás nem kerül a városnak egy fillérjébe sem. A fenntartása igen, de erre is készül a város.

A legnagyobb falat a 10 milliárd 326 milliós stadion, amelyhez szintén nem kell egy fillért sem tennie a városnak, a fenntartásáról kell gondoskodnia.

(Összehasonlításképp: a Hegedűs a háztetőn előadásán 2 800-an voltak a bujtosi csarnokban, de biztosítottak már helyet más rendezvénynek 3 000 résztvevővel is.)

Úgy számolnak, a jégpálya idei átadása után 2020 nyaráig a másik három létesítmény is elkészülhet.

Még egy döntésre várnak, és indul a 3,8 milliárd forintos beruházás régi NYVS Sporttelepen. A fenntarthatóságát egy 24 szobás sporthotel biztosítja majd.

Ha adottak a feltételek, akkor...

Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: Nyíregyházán van igény a sportra, s ha ezek a beruházások elkészülnek, még több igényre számítanak. Példának hozta a hétvégén lezajlott kispályás amatőr focibajnokságot, melynek alkalmával 1200-1300-an keresték fel az arénát.

– Jó bejönni ide, kényelmes, szép a látvány – mondta a sportvezető. A felújításkor eleve az volt a cél: színházi előadástól a konferencián keresztül bármilyen rendezvényre alkalmas legyen. Arra törekszenek, hogy hasonlóan multifunkciós legyen a stadion. (Kispályás foci, rekortán futópálya, a Mozdulj Nyíregyháza programjai, stb.)

A jégpálya kivitelezése már a térkövezésnél, külső burkolásnál tart, a jövő héten kezdik. Amikor a jégkorongozóknak nem lesz lekötött időpontja, szabad lesz a pálya a nyíregyháziak előtt.

– Nagyon régi cél a jégpálya, küzdünk, hogy a sport fennmaradjon, a régi pálya elavult, hazai mérkőzések rendezésére sem volt alkalmas, mérkőzésekre, edzésekre Debrecenbe kellett átjárni – ezt már Szabó Lajosné, a Szabolcsi Jégsport Egyesület elnöke tette hozzá. Meggyőződése, nagyon nagy ugrás lesz a sport fejlődése szempontjából az átadás, hiszen most heti egy edzést tartanak péntekenként, Debrecenben. Versenysportban ez kevés, nem nyújt sikerélményt a gyerekeknek, akik már nagyon várják az új pályát. A jégkorongot jelenleg 50 gyerek műveli a városban.

Higgyünk a szemünknek, ebből valóság lesz!

Álmodoztak

– Álmodoztunk, a kitaposott utat, amit a Jégsport Egyesület elkezdett, folytatjuk, időben vagyunk mindennel – ezt már Szakács Roland, az AQUA SE elnöke mondta, hozzátéve:

március végén már az alapkőletételt tervezik. „Karácsonyi ajándék volt a lehetőség a kormánytól az önerő megítélése. Sportszakmailag mindent beletettünk” - mondta.

A terv egy 50 méteres medence 10 pályával, a kismedence akkora lesz, mint a Júlia fürdő nagymedencéje. A tanmedence szinte kicsi lesz, annyi gyerekre számítanak. Jelenleg egyébként 200-an vízilabdáznak Nyíregyházán, ami kiemelkedőnek számít az országban. Nyolc korosztályos csapatát 8-16 éves fiatalok alkotják.

– A nagymedence egy csoda lesz – fogalmazott Szakács Roland. Az edzőtáboroztatás is nagy hangsúlyt kap majd itt – a sporthotel pont ezt hivatott segíteni, ezzel Nyíregyháza többet fog tudni adni, mint más.

Kovács Ferenc szerint fontos, hogy tanuljanak meg korcsolyázni és úszni a gyerekek, s ezek feltételeit most megteremtik. Évtizedes problémákat oldunk meg, és új lehetőségeket teremtünk – fogalmazott.

A Tokaj-hegyaljai turisztikai régióval való összefogás eredménye a tavaly átadott bicikliút, a Debrecennel decemberben kötött, stratégiai megállapodás, melyet kiemelkedő jelentőségűnek tart a polgármester, a következő uniós ciklustól lép életbe.

Számos olyan lehetőséget adunk, amelynek még nem is látjuk a végét – mondta Kovács Ferenc, utalva arra, hogy a teret megteremtik, jöhetnek az ötletek.

Megjegyezte: eddig is így kellett volna ennek lennie, mert ettől „van az, hogy Nyíregyháza az, amivé lett.”

Mint arról korábban írtunk, motorsportaréna létesítéséről is döntés született a két ünnep között. A Szabolcsihír érdeklődésére a polgármester elmondta:

– Óriási dolog, hogy a technikai sportok terén a kormány Kelet-Magyarországra is tervez egy motorsportarénát, mi pedig azt gondoltuk, annak a legjobb helye Nyíregyházán van. Ennek első részeredménye, hogy már elkezdték keresni a területet.

A beruházás igénye 100 hektár, a létesítménynek nemzetközi szabvány szerint kell megépülnie, hogy nemzetközi versenynaptárba illeszthető rendezvények tartására alkalmas legyen. A szakemberek, akik a területet keresik, kvázi akkreditálják a pályát. A tulajdonszerzés, tervezés is elindul remélhetőleg minél hamarabb. Kivitelezésről, konkrétumról egy év múlva beszélhetünk – tette hozzá a polgármester, aki bízik abban, hogy a város turisztikájának a beruházás újabb lendületet ad.

Szakszövetségekkel, nagyon komoly egyeztetéseket fognak tartani, hogy milyen versenyrendszer jöhet ide. Még talán be sem látjuk, milyen előnyöket jelent ez számunkra – mondta a polgármester, aki szerint Nyíregyháza ezzel egy másik térképre is rákerül.

Cs. K.

Hirdetés