Hirdetés

Gigaberuházásokkal egy újabb térképre írja fel magát Nyíregyháza

Szabolcsihír

2018.01.08. 17:14

Gigaberuházásokkal egy újabb térképre írja fel magát Nyíregyháza
Ilyen lesz az uszoda, és már nincs is messze, hogy az lom valósággá váljon (illusztrációnk látványterv)

Ez már talán több is, mint amire számítottunk.

Hirdetés

A nyíregyháziak bizalma és önbizalma lényegesen nagyobb, mint 2010-ben – ezzel kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki szerint ennek hátterében az húzódik meg, hogy sikerült több, évtizedes problémát megoldani. Emellett olyan sportberuházások valósultak, valósulnak meg a városban, amelyek egy másik térképre is felírják Nyíregyháza nevét. Ilyen léptékű fejlesztésre az országban szinte sehol nincs példa. Az elmúlt 5-6 évben számos olyan sportberuházás valósult meg, mely valamennyi korosztály sportolását elősegíti.

Mielőtt a sportra tért volna, a közlekedés területéről három példát említett, ezek megoldása évtizedek óta égető probléma volt: elsőként a Szarvas utcai körforgalmat adták át. Ebben a kereszteződésben korábban minden második évben történt egy halálos baleset. Átépítették a Szegfű utcai és a Mező utcai csomópontot, mindkettő a gyorsabb haladást segíti a belvárosban.

Mindenki sportolhasson

Kiemelte, a sportkoncepcióban megfogalmazott cél: a versenysport mellett egyaránt szolgálják a létesítmények a szabadidő-, a tömegsportot és az utánpótlás-nevelést.

A jégpálya látványterve

Példaként hozta fel a polgármester, hogy az országban Nyíregyházán épült a legtöbb, összesen 11 oviban focipálya, új tornaszobákat létesítettek; 12 iskola tornatermének felújítását tervezték, ebből hét már befejeződött. Pluszként – és mint mondta, meglepetésként – jelentkezett a Zrínyi gimnázium hitelből nemrég felújított tornatermének a problémája: nem építették be a szigetelőanyagot, hogy rendbe tegyék, 30 millióba került.

Közeleg a nyitás napja!

Emlékeztetett arra a polgármester, hogy a megyei önkormányzat fenntartásában működő BUSZACSA – most Continental Aréna – épülete omladozott, aor a városé lett, az önkormányzat 2,2 milliárdot kötött rá. Visszatekintésében kiemelte: a csarnok felújításánál alapvető szempont volt, hogy azt hitel felvétele nélkül, 100 százalékos támogatásból hajtsák végre, a fenntartása minél kisebb terhet jelentsen a városnak.

Ha belegondolunk, hogy már a térkövezésnél tartanak...

Megépült a városban mostanáig 18 szabadidős kondipark, a cél: használhatóság minél nagyobb legyen.

A két ünnep között érkezett a hír: a kormányzat újabb milliárdokkal támogatja Nyíregyháza sportját: jégpálya, uszoda és aréna építését.

A jégpálya, melynek átadását februárra tervezik, tao beruházás, amiért köszönet illeti a cégeket. A polgármester kiemelte: évek óta nem probléma a városban, hogy ilyen nagy beruházás, mint a jégpálya is, megvalósuljon: a 450 millióból 70 százalék a tao, míg a saját erő 145 millió. A saját erőt kérte a város, és meg is kapta a kormánytól. Kovács Ferenc hangsúlyozta, ebben szerepe volt a nyíregyházi sportállamtitkárnak, Szabó Tündének.

Február 10-én megnyitják a műjégpályát – elsőként az országba tervezett ötből. Teljesen újszerű: az önkormányzat a partnerekkel, egyesületek bevonásával valósítja meg a beruházást, mely a jégkorongozóknak illetve a korcsolyázás szerelmeseinek októbertől márciusig jelenti majd a sportolási lehetőséget.

Uszoda is lesz

Az uszoda – amely a városban működő vízilabdasport fellegvára lesz – tervei elkészültek, a közbeszerzési eljárást elindították, március végén kezdik a 2,5 milliárd forintos beruházást. A létesítmény a sportcsarnok mellett, a Bujtoson lesz, a régi teniszpályák helyén.

Itt az önerő 750 millió forint, a kormánydöntéssel ezt is megkapta Nyíregyháza, így a 2019-re elkészülő beruházás nem kerül a városnak egy fillérjébe sem. A fenntartása igen, de erre is készül a város.

A legnagyobb falat a 10 milliárd 326 milliós stadion, amelyhez szintén nem kell egy fillért sem tennie a városnak, a fenntartásáról kell gondoskodnia.

Az aréna 8 000 férőhelyes lesz. Amire az utánpótlás-neveléséhez szükség van, beépítik a létesítménybe. Terveznek ide egy széles, rekortán futópályát. Az aréna önálló létesítmény lesz a sportcentrum közepén. A komplexum fenntartására az az elképzelés, hogy lehetővé kell tenni: alkalmas legyen nagyrendezvények, koncertek befogadására is, akár 10 ezer nézővel.

(Összehasonlításképp: a Hegedűs a háztetőn előadásán 2 800-an voltak a bujtosi csarnokban, de biztosítottak már helyet más rendezvénynek 3 000 résztvevővel is.)

Úgy számolnak, a jégpálya idei átadása után 2020 nyaráig a másik három létesítmény is elkészülhet.

Még egy döntésre várnak, és indul a 3,8 milliárd forintos beruházás régi NYVS Sporttelepen. A fenntarthatóságát egy 24 szobás sporthotel biztosítja majd.

Ha adottak a feltételek, akkor...

Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: Nyíregyházán van igény a sportra, s ha ezek a beruházások elkészülnek, még több igényre számítanak. Példának hozta a hétvégén lezajlott kispályás amatőr focibajnokságot, melynek alkalmával 1200-1300-an keresték fel az arénát.

– Jó bejönni ide, kényelmes, szép a látvány – mondta a sportvezető. A felújításkor eleve az volt a cél: színházi előadástól a konferencián keresztül bármilyen rendezvényre alkalmas legyen. Arra törekszenek, hogy hasonlóan multifunkciós legyen a stadion. (Kispályás foci, rekortán futópálya, a Mozdulj Nyíregyháza programjai, stb.)

A jégpálya kivitelezése már a térkövezésnél, külső burkolásnál tart, a jövő héten kezdik. Amikor a jégkorongozóknak nem lesz lekötött időpontja, szabad lesz a pálya a nyíregyháziak előtt.

– Nagyon régi cél a jégpálya, küzdünk, hogy a sport fennmaradjon, a régi pálya elavult, hazai mérkőzések rendezésére sem volt alkalmas, mérkőzésekre, edzésekre Debrecenbe kellett átjárni – ezt már Szabó Lajosné, a Szabolcsi Jégsport Egyesület elnöke tette hozzá. Meggyőződése, nagyon nagy ugrás lesz a sport fejlődése szempontjából az átadás, hiszen most heti egy edzést tartanak péntekenként, Debrecenben. Versenysportban ez kevés, nem nyújt sikerélményt a gyerekeknek, akik már nagyon várják az új pályát. A jégkorongot jelenleg 50 gyerek műveli a városban.

Higgyünk a szemünknek, ebből valóság lesz!

Álmodoztak

– Álmodoztunk, a kitaposott utat, amit a Jégsport Egyesület elkezdett, folytatjuk, időben vagyunk mindennel – ezt már Szakács Roland, az AQUA SE elnöke mondta, hozzátéve:

március végén már az alapkőletételt tervezik. „Karácsonyi ajándék volt a lehetőség a kormánytól az önerő megítélése. Sportszakmailag mindent beletettünk” - mondta.

A terv egy 50 méteres medence 10 pályával, a kismedence akkora lesz, mint a Júlia fürdő nagymedencéje. A tanmedence szinte kicsi lesz, annyi gyerekre számítanak. Jelenleg egyébként 200-an vízilabdáznak Nyíregyházán, ami kiemelkedőnek számít az országban. Nyolc korosztályos csapatát 8-16 éves fiatalok alkotják.

– A nagymedence egy csoda lesz – fogalmazott Szakács Roland. Az edzőtáboroztatás is nagy hangsúlyt kap majd itt – a sporthotel pont ezt hivatott segíteni, ezzel Nyíregyháza többet fog tudni adni, mint más.

Kovács Ferenc szerint fontos, hogy tanuljanak meg korcsolyázni és úszni a gyerekek, s ezek feltételeit most megteremtik. Évtizedes problémákat oldunk meg, és új lehetőségeket teremtünk – fogalmazott.

A Tokaj-hegyaljai turisztikai régióval való összefogás eredménye a tavaly átadott bicikliút, a Debrecennel decemberben kötött, stratégiai megállapodás, melyet kiemelkedő jelentőségűnek tart a polgármester, a következő uniós ciklustól lép életbe.

Számos olyan lehetőséget adunk, amelynek még nem is látjuk a végét – mondta Kovács Ferenc, utalva arra, hogy a teret megteremtik, jöhetnek az ötletek.

Megjegyezte: eddig is így kellett volna ennek lennie, mert ettől „van az, hogy Nyíregyháza az, amivé lett.”

Mint arról korábban írtunk, motorsportaréna létesítéséről is döntés született a két ünnep között. A Szabolcsihír érdeklődésére a polgármester elmondta:

– Óriási dolog, hogy a technikai sportok terén a kormány Kelet-Magyarországra is tervez egy motorsportarénát, mi pedig azt gondoltuk, annak a legjobb helye Nyíregyházán van. Ennek első részeredménye, hogy már elkezdték keresni a területet.

A beruházás igénye 100 hektár, a létesítménynek nemzetközi szabvány szerint kell megépülnie, hogy nemzetközi versenynaptárba illeszthető rendezvények tartására alkalmas legyen. A szakemberek, akik a területet keresik, kvázi akkreditálják a pályát. A tulajdonszerzés, tervezés is elindul remélhetőleg minél hamarabb. Kivitelezésről, konkrétumról egy év múlva beszélhetünk – tette hozzá a polgármester, aki bízik abban, hogy a város turisztikájának a beruházás újabb lendületet ad.

Szakszövetségekkel, nagyon komoly egyeztetéseket fognak tartani, hogy milyen versenyrendszer jöhet ide. Még talán be sem látjuk, milyen előnyöket jelent ez számunkra – mondta a polgármester, aki szerint Nyíregyháza ezzel egy másik térképre is rákerül.

Cs. K.

NyíregyházasportContinental Arénauszodagigaberuházásokjégpálya

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés