Hirdetés

Hirdetés

Több a nyíltan meleg sportoló ezen az olimpián, mint korábban összesen

2021.07.28. 19:39

Több a nyíltan meleg sportoló ezen az olimpián, mint korábban összesen
Tom Daley (jobbra) egy napja nyert olimpiai aranyérmet műugrásban (Fotó: magánarchívum)

Listázták az olimpia LMBTQ-sportolóit

Hirdetés

A 2020-as nyári olimpiai játékok nem csak azért történelmi jelentőségű, mert egy évvel későbbre halasztották a koronavírus-járvány miatt, hanem azért is, mert ezen az olimpián több, magát nyíltan LMBTQ-embernek valló sportoló mérettetik meg, mint a korábbi játékokon összesen, írja az Outsports, amely listázta is a meleg sportolókat.

A 11 ezer olimpikonból összesen 168-ról tudnak, aki vállalja másságát, köztük a sportkedvelők körében olyan ismert arcok, mint Megan Rapinoe, a női labdarúgó-világbajnok amerikai csapat tagja, a szintén amerikai, a WNBA (amerikai profi kosárlabdaliga) kiválósága, Brittney Griner, vagy az újdonsült olimpiai bajnok műugró, a brit Tom Daley.

Az Egyesült Államoknak van egyébként a legtöbb, 30 LMBTQ-olimpikonja, Kanada 17, Nagy-Britannia 16 ilyen sportolót vonultat fel. A meleg közösségnek összesen 27 országból vannak képviselői Tokióban, mégpedig 30 sportág képviseletében. Érdekesség, hogy a nők nyolcszor többen vannak, és a „legmelegebb” sportág a labdarúgás. A női tornán szereplő játékosok közül 40-ről tudni, hogy az LMBTQ-közösség tagja.

Az Outsport.com csak azokat a sportolókat vette figyelembe a lista összeállításakor, akik a nagy nyilvánosság előtt, a médiában, vagy a közösségi fórumokon vállalták fel nyíltan a másságukat, tehát a meleg sportolók száma minden bizonnyal ennél jóval magasabb.
olimpiaLMBTQ

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés