Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Születésnapján hunyt el a nyíregyházi focilegenda

| 2022. 05. 15. | 20:05:00
Mindössze 65 évet élt.
Születésnapján hunyt el a nyíregyházi focilegenda
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt a nyíregyházi focilegenda, Cséke György. Mindössze 65 éves volt. Születésnapján érte a halál. Facebook-oldalán méltatták a nagyszerű játékost.

 "Nyúzó” - így becézték - 15 éves korában robbant be a megyei labdarúgásba, amikor bemutatkozott a Jánkmajtis felnőttcsapatában. Ezután következett Fehérgyarmat, majd 1976-ban igazolt Nyíregyházára, a Nyíregyházi Spartacus-Petőfihez: Bakos Béla, a csapat akkori edzője beszélte rá a költözésre a 19 esztendős labdarúgót, akinek eleinte esze ágában sem volt otthagyni a fehérgyarmati együttest. Bakos Béla az őszi idény közben távozott a vezetőedzői posztról (pályaedzővé fokozták), Cséke György pedig már Gerliczki János vezetése alatt mutatkozhatott be az NB III-ban. 1976. október 24-én a Bátonyterenye ellen 1-1-es állásnál küldték be (a tavaly tavasszal 67 évesen elhunyt) Neumann Gábor helyére - ekkor balszélsőként. Hat percre rá ő adta a győztes gólt eredményező passzt Nagy Jánosnak.
A folytatás nem sikerült túl jól, mivel a szakvezetés egyszerűen nem találta meg számára az ideális posztot, így nem sikerült megragadnia a csapatban. Ekkor már picit bánta, hogy a megyeszékhelyre költözött.

1978-ban aztán fordulat következett be: a csapat feljutott az NB II-be, és ugyanekkor érkezett a kispadra Temesvári Miklós, aki bízott Csékében, balhátvédnek szánta őt. Ekkor azonban a sérülések szóltak közbe: egy izomrostszakadás miatt kikerült az együttesből. Végül ismét kikecmergett a gödörből, és immár jobbhátvédként kapott lehetőséget (a sérülések azonban vissza-visszaköszöntek). 1979 őszétől viszont kirobbanthatatlan volt, az ő remeklése is kellett ahhoz, hogy a (már NYVSSC néven futó) klub történelmi sikerként felkerüljön az NB I-be.

1980. augusztus 9-én jött el a nagy nap, ekkor mutatkozott be az NYVSSC (és egyúttal a megyei labdarúgás) az NB I-ben - az ellenfél a kupagyőztes DVTK volt. Temesvári Miklós a Buús - Polyák, Szűcs, Szekrényes, Cséke - Kozma, Moldván, Kléninger, Czeczeli - Kiss, Kovács tizenegyet küldte a pályára 20 ezer néző előtt. A gól nélküli első félidőt követően hamar megszerezte a vezetést a Szpari Kozma fejesével (50. perc), majd eljött a 66. perc, és a Nemzeti Sport tudósítása szerint az alábbi eseménysor zajlott le:

“Nagy lendülettel rohamozott a Nyíregyháza, és a 66. percben ritkán látható gólnak tapsolhatott a nézősereg. Egy bal oldalról érkező beadást Veréb a levegőbe úszva kiöklözött, a labda Cséke elé pattant, a balhátvéd 25 méterről, egyből kapura lőtt, s a labda a bal kapufa belső lapjáról a háló közepébe pattant. 2-0.”

Ez a gól jelentette a végeredményt is. Az újonc Nyíregyháza remek idényt futott, és végül zsinórban négy idényen keresztül az NB I tagja maradt. Cséke György mind a négy idényt a csapatnál töltötte. A kiesést követően még egy évig focizott Nyíregyházán, aztán 1985. június 6-án a klub sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elválnak az útjaik a labdarúgóval, aki végül Rakamazra igazolt, ahol egy évet töltött, 1986-ban ugyanis visszaigazolt Nyíregyházára, és 1990-es visszavonulásáig itt is maradt játékosként. Utolsó találkozóját a Szeged elleni meccs jelentetette 1990. május 20-án. Nem sokkal később bejelentették, hogy Sándor István pályaedzőjeként folytatja a klubnál. 1991 nyarától szakosztály- majd klubtitkár volt a Szparinál, később ellátta a technikai vezetői feladatokat is, egészen 2004 nyaráig. Ezt követően Dombrádon majd Nyírkarászon edzősködött, miközben fia, ifjabb Cséke György is NB I-es labdarúgóvá vált Nyíregyházán: a Győr ellen debütált 2007 augusztusában (1-0).

2009-ben, két év kihagyás után ismét edzői felkérést kapott, és visszatért Dombrádra, ahol nagyon nehéz körülmények között vállalta el a munkát. Később megfordult a nyíregyházi utánpótlásnál is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés