Hirdetés

Oscar-gála az orosz-ukrán háború árnyékában

2022.03.27. 13:22

Oscar-gála az orosz-ukrán háború árnyékában
Beyoncé és Billie Eilish is fellép (Fotó: Entertainment Weekly/Twitter)

Vasárnap rendezik Hollywoodban az Egyesült Államok legrangosabb filmes díjátadóját.

Hirdetés

Hirdetés

A 2022-es Oscar-gálát vasárnap este - magyar idő szerint hétfőn hajnalban - rendezik a Los Angeles-is Dolby színházban, mégpedig az orosz-ukrán háború árnyékában, hiszen az ukrajnai események miatt a hollywoodi esemény lényegesen kevesebb sajtónyilvánosságot, mint a korábbi esztendőkben, évtizedekben. A szervezők azon dolgoznak, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondhasson műholdkapcsolaton keresztül.

Érdekesség a korábbi gálákhoz képest az, hogy idén is több, streamingszolgáltatón megjelent film kapott jelölést. Ez úgy fordulhat elő egy mozis gálán, hogy az elmúlt két évben a koronavírus miatt a legtöbb mozi zárva tartott, így sok filmet valamelyik streamingszolgáltató muatott be.

Idén az Amy Schumer, Wanda Sykes és Regina Hall alkotta komikus trió lesz az est házigazdája. A legjobb látványtervezésért járó aranyszobrocskára a magyar Sipos Zsuzsanna (Dűne) is esélyes, ám ha nyer, azt csak később fogjuk megtudni, mert idén nyolc kategória – a vágás, a látványtervezés, a hang, a smink és haj, az eredeti filmzene, a rövid dokumentumfilm, a kisjátékfilm és a rövid animáció – díjátadóját az élő közvetítésben nem láthatjuk, csak a későbbiekben, felvételről fogják levetíteni a köszönőbeszédekkel együtt felvételről.

A Magyarországon forgatott Dűne tíz, illetve a Netflixen megjelent A kutyai karmai közt összesen tizenkét jelölést kapott, ezzel ők a csúcstartók. Az Oscar-gálák történelmében eddig maximum tizenegy díjat tudott bezsebelni egy-egy film (Titanic, Ben Hur és A Gyűrűk Ura: A király visszatér). Érdekesség továbbá, hogy idén az LGBTQ+ közösséghez tartozó színészeket is jelöltek: Kristen Stewartot a Spencer, míg Ariana DeBose-t a West Side Story-ban nyújtott alakításért.

Az idei ceremónián két teljesen más zeneiséget képviselő híresség lép fel, Beyoncé és Billie Eilish, mindketten jelöltek is.

filmmozihollywoodUSAOscar-díj

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés