Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan válasszunk izzót az autónkba?

| 2022. 01. 10. | 11:03:00
Nem is olyan egyszerű a válasz.
Hogyan válasszunk izzót az autónkba?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor autót vásárolunk, akkor nem az első gondolatunk, hogy vajon milyen izzó kell majd bele. Egészen addig valószínűleg fel sem merül bennünk ez a gondolat, amíg odáig nem jutunk, hogy cserélnünk kell. A belső világítást kell pótolni? Esetleg a fényszóróval van gond, ködfényszóróra lenne szükség? Közel sem mindegy, hogy az autó melyik világításáról van szó, hiszen ahogy láthatjuk, több változattal is dolgunk lehet, hiszen a műszerfaltól kezdve az autó orráig találunk világítást. Ha ezek közül valamelyik elromlik, meghibásodik, akkor nem érdemes kockáztatni, és itt   nem feltétlenül csak a bírságra gondolunk, amit a rendőr kiszabhat ránk, hanem a saját és mások testi épségére is, amit kockáztatunk, ha nem világít valamelyik lámpánk.

Milyen típusú világításokkal találkozunk az autónkon? A haladást segítő fényekkel, ilyenek a fényszórók, a ködlámpa, vagy éppen a parkoló lámpa. Vannak olyan világítások, amik az autó mozgásáról, az aktuális haladási irányról tájékoztatják a környezetet, ilyen például a féklámpa, tolatásjelző, irányjelző lámpa is egyebek mellett. Az autón belül is van világítás, például a műszerfalon, illetve a beltéri világítás. De akadnak díszként funkcionáló fények is, bár ezek a legritkábbak.

A kép az autoalkatreszonline24.hu oldalról származik

Ha tehát azt látjuk, hogy valamelyik korábban működő fényforrás nem működik, de nem tudjuk pontosan, mivel pótolhatnánk, az olyan alapadatokat kell bevetni, amik a szervizeléskor szükségesek. Ilyenek az autó márkája, a típusa és az esetleges specifikációi. Ezek ismeretében lényegesen könnyebben boldogulunk majd, különösen akkor, ha vagy az autó kézikönyvét vagy a mindent tudó internetet hívjuk segítségül. A hiba észlelésekor a biztosíték és az érintkezők is ludasak lehetnek, így szánjunk rá időt, ha pedig bizonytalanok vagyunk, forduljunk az első alkalommal szakemberhez. Fontos arra is figyelni, hogy a teljesítménnyel ne lőjünk fölé, hiszen ha az izzó túlmelegszik, azzal nem segítünk magunkon, sőt – maradjunk a gyárival megegyező teljesítményű izzóknál. Összességében azok a szempontok, amikre figyelnünk kell az autónkban használatos izzó kiválasztásakor, azok a következők: a típus, a foglalat, a fényáram, a feszültség és a teljesítmény. Foglalatok tekintetében a leggyakoribb jelzések, amikkel találkozhatunk a  következőek:  H1, H3, H4, H7, H8, H11 és H15.

Az utastér világításának problémái esetén meglehet, hogy a vezetékekkel van gond, de akár az akkumulátor is lehet a gond forrása, illetve egy esetleges rövidzárlat, így itt is legyünk körültekintőek, és ne azonnal cseréljünk izzót. A cserével kapcsolatos teendőkbe kalkuláljuk bele azt is, hogy a gyári leírás szerint mennyit bír az izzó, ami az autóban van, hiszen egy új autó vásárlásakor ez segít a tervezésben. Nem árt tudni azt sem, hogy a halogén izzók hosszan állják a sarat, de legfőbb előnyük, hogy könnyen beszerezhetőek. A xenon már jóval fényesebb, nem vakító fény, de nem mellékes, hogy a led élettartama a legmagasabb.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés