Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mitől függ egy gumiabroncs ára?

| 2022. 04. 11. | 20:09:00
Ismerjük meg jobban a prémium kategóriás abroncsokat!
Mitől függ egy gumiabroncs ára?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavasszal jellemzően sokkal többen vásárolnak nyárigumit és négyévszakos abroncsokat akkor, amikor kezd az időjárás felmelegedni, és eljön az ideje a téligumik lecserélésének. Néhány év alatt azonban érezhető volt az az áremelkedés ami érintette még a gumiabroncsokat is. Ennek az áremelkedésnek a hátterében a legtöbb esetben az alapanyagok drasztikus drágulása állt.

Mivel a gumiabroncsok vásárlása jobb esetben egyhosszú távú befektetés, érdemes egy olyan terméket választani, amellyel várhatóan hosszú éveken át maximálisan meg leszünk majd elégedve. A legtöbb gyártó szerencsére egyre jobban törekedik arra hogy olyan abroncsot adjon ki a kezei közül, melyek strapabíróak, erősek, és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Mikor érdemes megvásárolni a gumiabroncsot?

Új abroncsra abban az esetben van szükség, ha a régi gumi profilmélysége már olyan mértékű kopást mutat, mely bizonyítja: ezzel az abronccsal már nem érdemes tovább közlekedni. A gumiabroncs kereskedők azt szokták tanácsolni, hogy ha tudjuk, hogy új gumira lesz szükségünk, akkor a vásárlást túl sokáig ne is halogassuk, hiszen a tavaszi időszakban a kereskedők gyakran meg szokták emelni főleg a nyárigumik árait.

A szezonális emelés mellett azonban elmondható, hogy a néhány év alatt a legtöbb abroncs akár 10-15 százalékos áremelkedéssel került a boltok polcaira. A gumisok szerint a legjobb, ha még az idény előtt megvásároljuk a szükséges abroncsainkat, hiszen 4-6 héttel korábban még a régi készletből tudunk válogatni, mely a legtöbb esetben még a tavalyi áron vásárolható meg. A gumiszervizek esetében is érdemes lehet korán időpontot egyeztetni, hiszen a tapasztalatok szerint március vége, és április vége között a legtöbb gumiszerviz, abroncscsere miatt teljesen el van havazva. Jobb tehát elkerülni a magasabb árakat, és a hosszú várakozási listát is.

Mi a legfőbb különbség a drágább és az olcsóbb gumik között?

Mivel spórolni mindenki szeret, sokan kacérkodnak a nagyon olcsón megvásárolható abroncsokkal. Egy feltűnően alacsony áron található abroncs azonban a legtöbb esetben silányabb minőséggel fog rendelkezni. Valószínű, hogy ezek a gumik kevésbé biztonságosak, és rövidebb élettartammal is bírnak mint a jobb minőségű társaik. Mivel a silányabb minőség megnövelheti a balesetek kockázatát, érdemes alaposan átgondolni, melyik abroncs mellett tesszük le a voksunkat. Szakemberek szerint tanácsos legalább egy középkategóriás márka kínálatából kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet, de ha úgy érezzük, hogy maximális biztonságban szeretnénk közlekedni, válasszunk inkább egy igazán minőségi, prémium gumit. Ha pedig spórolni szeretnénk, vegyük meg a gumiabroncsainkat az online felületeken, hiszen a különböző webáruházak gyakran kedvezményesebb áron kínálják a gumikat, mint a nagyobb üzletek.

Természetes hogy egy prémium gumiabroncs, mely minőségi alapanyagokból lett előállítva, kiváló tapadási tulajdonságokkal bír, és hosszabb élettartammal rendelkezik, magasabb áron vásárolható meg. Fontos tudni, hogy a prémium nyárigumi anyagösszetételükben sokkal több szilikátot tartalmaznak, ez pedig szükséges a magasabb tapadási tulajdonságokhoz, így a prémium nyárigumiknál ez is garantálja az autósok maximális biztonságát. A nyárigumik, és a négyévszakos abroncsok gumikeverékének minősége mindig egyenesen arányos az abroncsok élettartamával. A négyévszakos gumik legnagyobb előnye, hogy azokat szezonális abroncscserék nélkül egész évben tudjuk használni, télen is nyáron egyaránt. Azért, hogy ezekkel a gumikkal hosszútávon balesetmentesen, kényelmesen és biztonságosan utazzunk, érdemes beruházni egy minőségibb darabra. Összességében tehát elmondható, hogy sokkal jobban megéri megvásárolni egy olyan prémium minőségű, drágább gumit, mely növeli a biztonságot is, csökkenti az üzemanyag fogyasztást, hiszen ezek néhány év alatt behozzák az árukat. Prémium márkák közül válogathatunk a Pirelli, a Dunlop, a Goodyear, a Continental és a Bridgestone négyévszakos, és nyári gumiabroncsai közül is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés