Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt veszélyes tévhit a téli gumiabroncsokkal kapcsolatban

| 2023. 02. 11. | 11:23:00
Tényleg sokba kerülnek, és felesleges felszerelni őket? 
Öt veszélyes tévhit a téli gumiabroncsokkal kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokba kerülnek, felesleges felszerelni őket, és csak akkor van szükség rájuk, ha már vastag hóréteg borítja az utakat. – Ilyen és ehhez hasonló tévhiteket, és városi legendákat olvashatunk és hallhatunk a szezonális abroncsok között kifejezetten a téli gumikról, melyek hiánya nem kis veszélyt tartogatnak főleg a kevésbé rutinos autóvezetők számára.

Alaposan körül járjuk most a témát, és megnézzük, mik azok a veszélyes tévhitek, melyekkel legtöbbször szembe találhatjuk magunkat a téli gumiabroncsokkal kapcsolatban.

A téli és a nyári gumik között nincs hatalmas különbség, nem muszáj lecserélni őket
Hatalmas gond, ha valaki azt hiszi, hogy a téli gumi csak egy marketingfogás, és nem is azt a célt szolgálja, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudjuk közlekedni a téli útviszonyok között. A legalapvetőbb különbség a szezonális abroncsok között szabad szemmel látható, ez pedig a futófelületi mintázatuk, mely a téli gumik esetében kifejezetten úgy lettek kialakítva, hogy az még a csúszós, havas, és a jeges utakhoz is megfelelően tudjon tapadni. Emellett a lamellái lehetővé teszik a vízelvezetést, ennek köszönhetően elkerülhető velük az igen veszélyes aquaplaning jelenség is.

A mintázat mellett a gumikeveréke is eltér a téli és a nyári gumiknak, hiszen míg a nyári gumik úgy lettek kialakítva, hogy azok a forró aszfalton tudjanak megfelelő teljesítményt nyújtani, addig a speciális abroncsösszetétel lehetővé teszi azt, hogy a téli gumik még nagyon alacsony hőmérsékleten sem válnak rideggé vagy merevvé.
Egy merev és rugalmatlan gumit nehéz irányítani, és rossz a kormányozhatósága, szinte lehetetlen velük stabil vezetést összehozni főleg csúszós utakon.

Nem kell minden szezonban minden abroncsot lecserélnünk. 
A tévhitekkel ellentétben az az igazság, hogy nem csak a négy abroncs cseréjére kell odafigyelnünk, hanem arra is, hogy mind a négy gumi azonos márkájú, és típusú legyen, hiszen csak így tudnak a gumik egyenlő, és kiegyensúlyozott tapadást, illetve jó fékhatást nyújtani az autóvezetők számára még a legzordabb időjárási viszonyok között is.

Télen érdemes keskenyebb típusú abroncsot vásárolnunk, így a téli gumi mindig keskenyebb legyen, mint a nyári abroncs.
Ez a tévhit valószínűleg onnan ered, hogy a rally autók kerekein általában rendkívül keskeny abroncsok vannak, így egy átlag autós is úgy gondolhatja, hogy a megfelelő tapadás, és biztonságos vezetés érdekében ilyen abroncsokat vásárol meg.
Arról azonban nagyon nehéz nyilatkozni, hogy kinek melyik típusú gumiabroncs jön be. Ha latyakos az útfelület, akkor talán jobb lehet a keskeny abroncs, de minden más esetben az a biztonságosabb, ha szélesebb téli gumi van az autónk kerekein.

Mindegy az abroncs mérete, csupán a perjel utáni számra kell odafigyelnünk, hogy az ne változzon!

Ez a mondás teljes mértékben a veszélyes tévhitek közé sorolható, hiszen egy nem megfelelő abroncsmérettel rendelkező téli gumival se nem lesz biztonságos, se nem lesz stabil a közlekedésünk. A pontos abroncsméretre mindig, minden körülmények között oda kell figyelnünk. Ha nem vagyunk abban biztosak, hogy az autónkra mekkora gumi kell, akkor a méretet ellenőrizzük le a gépjármű kézikönyvéből.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés