Hirdetés

Komolyan veszik Meghan Markle panaszát a brit királyi családban

2021.03.10. 17:33

Komolyan veszik Meghan Markle panaszát a brit királyi családban
Harry herceg és Meghan Markle (Fotó: CBS)

Nagy port kavart interjút adott a hercegi pár.

Hirdetés

A brit királyi család aggasztónak tartja azokat a problémákat, különösen a rasszizmussal kapcsolatos felvetéseket, amelyekről a sussexi hercegi házaspár, Harry és Meghan beszélt a velük készített televíziós interjúban - áll a Buckingham-palota rövid közleményében. A nyilatkozat burkolt, közvetett, de érzékelhető utalást tesz ugyanakkor arra is, hogy az udvar nem feltétlenül fogadja el tényként mindazt, amit Harry és Meghan a CBS amerikai televízió interjúműsorában elmondott.

A hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan hercegnő kijelentette: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

A sussexi hercegnő - polgári nevén Meghan Markle - személyében a brit monarchia modern kori történelmében először került elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként. Harry és Meghan 2018. május 19-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő Windsorban, a brit királyi család legősibb rezidenciáján.

A Buckingham-palota az interjúra reagáló, II. Erzsébet királynő nevében kiadott három bekezdéses kedd esti közleményben úgy fogalmaz: bár "egyes visszaemlékezések módosulhatnak", a felvetett problémákat az udvar nagyon komolyan veszi. Ez volt az udvar első hivatalos megnyilvánulása az Amerikában vasárnap, Nagy-Britanniában hétfőn sugárzott műsor óta. Egybehangzó brit médiaértesülések szerint a nyilatkozat kiadása előtt a királyi család tagjai és az udvari illetékesek "válságtanácskozást" tartottak.

Az interjúban említett problémák, különösen azok, amelyek a rasszizmushoz kötődő kérdéseket vetettek fel, aggodalomra adnak okot, és ezekkel a királyi család foglalkozni fog, de bizalmas jelleggel

- áll a közleményben. A nyilatkozat hangsúlyozza azt is, hogy Harry, Meghan és Archie mindig is a királyi család nagyon szeretett tagja lesz. Az interjú műsorra tűzése után annyi kiderült, hogy a házaspár gyermekének bőrszínével kapcsolatos megjegyzéseket nem II. Erzsébet királynő és nem is az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg tette. Harry és Meghan mindazonáltal eddig nem fedte fel, hogy ezek a megjegyzések a királyi család melyik tagjától eredtek. Harry azonban kifejtette:

a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjaiként végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

Az interjúban a második gyermekével várandós Meghan elmondta: jelezte a királyi családnak, hogy támogatásra lenne szüksége mindenekelőtt mentális állapota miatt, segítséget azonban nem kapott. A hercegnő egyenes utalást tett arra, hogy a királyi családon belüli elszigeteltsége és a minden lépésére kiterjedő átható figyelem miatt az öngyilkosság gondolata is felmerült benne.

Nagy-BritanniaHarry hercegMeghan Markle

Hirdetés

Hirdetés