Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Letöltendőre ítélték Nyírpilis frissen megválasztott polgármesterét

| 2019. 10. 21. | 21:46:00
Uzsora, csalás, zsarolás. A közügyek gyakorlásától is eltiltották első fokon.
Letöltendőre ítélték Nyírpilis frissen megválasztott polgármesterét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Nyírbátori Járásbíróság október 21-én Nyírpilis polgármesterét csalás, zsarolás és uzsorabűncselekmények miatt.

Beri Róbertet – aki 2010 óta a 700 lelkes nyírségi község független polgármestere és 2019. október 13-én is megválasztották (igaz, nem volt más induló…) – a bíróság 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Vagyis abban az esetben, ha a férfit jogerősen is bűnösnek nyivánítja a bíróság, időközi polgármester-választást kell tartani a településen, hiszen a büntetés a köztisztségek viseléséből is kizárja.

Resán Dalma bírósági szóvivő elmondta: az első fok által megállapított ítéleti tényállás szerint a vádlott 2014-től kihasználta többi helyi nehéz anyagi helyzetét, tette ezt polgármesterként.

A férfi többeknek havi 50 százalékos kamatra adott pénzt, súlyos nélkülözésnek kitéve a sértetteket és családtagjaikat.

Mivel az adósok nem tudták visszafizetni a tartozást, a polgármester 2017 februárjában, az esti órákban megjelent egyikőjük házánál, pénzt követelt, veréssel fenyegetőzött. Ennek hatására a sértett 25 ezer forintot adott át (a vádlott 105 ezer forintot szeretett volna megkapni).

Egy másik bűncselekmény 2015-re nyúlik vissza, amikor is a férfi egy helyi ház tulajdonosaként feltüntetve magát eladta azt egy házaspárnak 650 ezer forintért. A vevők havi 50 ezer forintjával törlesztették az árat, miközben a vádlott az ingatlant 2016 elején egy másik párnak is eladta 600 ezer forintért, ugyancsak havi törlesztés fejében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés