Hirdetés

Minisztériumi vesztegetési ügy: bővült a gyanúsítottak köre

civishir.hu

2022.05.07. 12:12

Minisztériumi vesztegetési ügy: bővült a gyanúsítottak köre
A kép illusztráció.

Polt Péter válaszolt Hadházy Ákos kérdéseire.

Hirdetés

Hirdetés

Már húsz gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget érintő vesztegetési ügynek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amit Hadházy Ákos kérdésére adott. A Központ Nyomozó Főügyészség korábban 18 gyanúsítottról számolt be, amikor közölte, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.

A minisztériumi dolgozók kenőpénzeket fogadtak el magángazdasági szereplőktől a GINOP-támogatásra beadott pályázataik kedvező elbírálásáért.

Hadházy Ákos független képviselő szerette volna megtudni, a büntetőeljárás konkrétan mely uniós projekteket érinti, az az OLAF kezdeményezésére (jelzésére) indult-e. Kíváncsi volt rá, hány gyanúsítottja van jelenleg az ügynek, közülük hányan gazdasági társaságok tisztségviselői/tulajdonosai, hányan vannak a volt vagy jelenlegi minisztériumi alkalmazottak. Polt Péter válaszából kiderült, a nyomozáshoz nincs köze az OLAF-nak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága tett feljelentést. A konkrét uniós projektekről a nyomozás érdekei miatt nem adhatott tájékoztatást a legfőbb ügyész, de azt közölte, hogy május 6-ig húsz embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Polt Péter szerint közülük 12-an gazdálkodó szervezetek képviselői, heten pedig jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselők.

Az egy hiányzó gyanúsított kilétére külön nem tért ki a legfőbb ügyész, de azt megerősítette, hogy az érintett szervek a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség.

MiniszterelnökségvesztegetésPénzügyminisztériumKözponti Nyomozó Főügyészség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés