Hirdetés

Felmentették az öt halálos áldozatot követelő baleset okozóját

Miskolci Törvényszék

2022.06.29. 12:22

Felmentették az öt halálos áldozatot követelő baleset okozóját
A baleset helyszíne (Fotó: MTI)

A Miskolci Törvényszék szerint sem volt hibás a tömegszerencsetlénseg okozója.

Hirdetés

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsának június 29-én meghozott döntésével jogerősen befejeződött annak a vádlottnak a büntetőügye, akit az elsőfokon eljárt Mezőkövesdi Járásbíróság felmentett a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétségének vádja alól.

A tényállás szerint a vádlott nő az általa vezetett személygépkocsival még 2016. december 17-én éjjel, az M3-as autópálya kivilágítatlan szakaszán haladt Budapestről Debrecen irányába körülbelül 110-120 km/h sebességgel. Ugyanezen az útvonalon közlekedett egy debreceni utazási társaság autóbusza, két sofőrrel és 80 utassal.

Az autópálya mezőkeresztesi szakaszánál a vádlott elhaladt a busz mellett, amikor az autó megcsúszott, a busz előtt átsodródott a külső forgalmi sávba és a szalagkorlátnak ütközött. Az autóbusz sofőrje balra kormányozta a járművet, de nem tudta elkerülni az ütközést, a vádlott autója a busz oldalának, majd a busz a bal oldali szalagkorlátnak ütközött, ami megbillentette az autóbuszt és az az oldalára borult. Az ütközést követően az autópályán közlekedő járművek közül több is a baleset helyszínére ért, melyek egy része már nem tudott időben megállni, így azok többszörösen egymásba sodródtak. A baleset következtében 5 személy életét vesztette, többen maradandó fogyatékosságot, és 8 napon túl gyógyuló sérüléseket, míg 21 személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

A másodfokú tanács álláspontja szerint az elsőfokon eljáró bíróság részletes tanú- és szakértői bizonyítást folytatott le, az időjárási- és útviszonyok kellő alapossággal feltárásra kerültek, a bizonyítékok mérlegeléséből okszerűen vont le következtetést a Mezőkövesdi Járásbíróság arra vonatkozóan, hogy a gépkocsi megcsúszása által előidézett súlyos kimenetelű baleset a vádlottnak nem volt felróható. Mint írják, a vádlott nem számíthatott az útburkolat hirtelen, előre nem látható változására, a lokálisan kialakult jéghártya-képződést nem láthatta előre.

A stabilitásvesztés oka az eljárás során nem volt feltárható, a szakértői vélemények alapján akár enyhe fékezés is okozhatta azt a jeges útfelületen. A vádlott részéről tehát sem a baleset, sem az autóbusszal való ütközés nem volt elhárítható, vonatkozásában bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg, ezért a törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

baleset, karambolMiskolcDebrecenMezőkövesdvádlotttömegszerencsétlenségjogerős ítélet

Hirdetés

Hirdetés