Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ORFK szerint megjelent az „adathallászat”

| 2023. 03. 07. | 12:31:00
Érzékeny adatokat akarnak megszerezni a csalók.
Az ORFK szerint megjelent az „adathallászat”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre gyakoribbak az online térben elkövetett csalások, és az elkövetők módszerei is folyamatosan változnak – hívták fel a figyelmet szakértők az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Bankszövetség és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet március 7-i, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője emlékeztetett: az online csalások visszaszorítása érdekében tavaly novemberben az ORFK, a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet oktatási-kommunikációs programot indított Kiberpajzs elnevezéssel.

Oláh-Paulon László alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, az elmúlt két évben megháromszorozódott a kibertérben elkövetett visszaélések száma.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank adatai megerősítik, hogy biztonságos a hazai elektronikus forgalom, de a nemzetközi tendenciának megfelelően egyre többféle, változatos csalástípus bukkan fel. Kiemelte: az adathalász e-mailek (phishing) mellett már megjelent az "adathallászat", a csalárd telefonhívás és a "smishing", amikor sms-ben akarnak személyes, érzékeny adatokat megszerezni.

 Simon Edina százados, az NBSZ NKI szóvivője arról beszélt, az elkövetők megtévesztéssel akarnak adatokat megszerezni, és míg pár éve még kevésbé voltak előkészítettek ezek a módszerek, és jobban fel lehetett ismerni azokat, ma már egyre szofisztikáltabbak, célzottabbak és naprakészebbek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés