Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ügyvédeket, volt rendőröket ítéltek el vesztegetés miatt

| 2023. 03. 14. | 12:20:00
Az egyik alezredes adatokat szolgáltatott ki a nyilvántartásból.
Ügyvédeket, volt rendőröket ítéltek el vesztegetés miatt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa végrehajtandó-, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, valamint több ügyvédet és azok ügyfeleit hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség március 14-én  az MTI-t. Az első fokon meghozott ítélet nem jogerős.

A vádirat lényege szerint az ügy egyik fő vádlottja az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes, aki 2012-2013-ban anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár százezer forintért – cserébe budapesti ügyvéd ismerőseinek, valamint azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért cserébe magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében – egy vádlott-társával együtt – a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak. Egy másik esetben a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében.

A feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy másik rendőrrel együtt még 2008-2009-ben egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, különböző engedélyeket adjon ki. Az is szerepelt a vádban, hogy egy másik volt hivatásos rendőr – szintén egy rendőr társa közbenjárásával – anyagi ellenszolgáltatás fejében elintézte, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson – ismertették.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratában összesen 13 vádlott – 5 rendőr, 2 ügyvéd, 6 civil – szerepelt, egy civil azonban az eljárás során elhalálozott. A törvényszék katonai tanácsa a rendőr vádlottak közül négyet 2-4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, az ötödik hivatásos vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ügyvéd vádlottakat a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte, az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés