Hirdetés

Máris kikértek majdnem 10 ezer diplomát a Debreceni Egyetemtől

Szabolcsihir.hu

2020.06.03. 18:51

Máris kikértek majdnem 10 ezer diplomát a Debreceni Egyetemtől
Országosan 75 ezer ki nem adott oklevél várt eddig a tulajdonosára (Fotó: Unideb.hu)

Mint ismert, nyelvvizsga nélkül is elnyerhetők az oklevelek.

Hirdetés

Hirdetés

Folyamatos a nyelvvizsga hiánya miatt visszatartott diplomák kiadása a Debreceni Egyetemen; június elejére csaknem elérte a tízezret azoknak a száma, akik már kérvényezték oklevelük átvételét, ez mintegy 90 százaléka az összes ki nem adott diplomának – írja a felsőoktatási intézmény honlapja.

Emlékeztetőül: az innovációs és technológiai miniszter április elején jelentette be, hogy minden diplomát kiadnak az egyetemek a koronavírus-járvány miatt. Miközben 1996 óta volt érvényben az a jogszabály, hogy az okleveleket csak a legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezők vehetik át. Országosan 75 ezer ki nem adott oklevél várt eddig a tulajdonosára, ebből 11 ezer a Debreceni Egyetemen van.

Bartha Elek oktatási rektorhelyette az Unideb.hu-nak elmondta, évről évre átlagosan 14-15 százalékot tett ki azoknak a hallgatóknak az aránya, akik nem kaphatták meg a diplomájukat a nyelvvizsga hiánya miatt. Igaz, ezen az elmúlt években sikerült valamelyest javítani. Az esetek többségében nem okoz problémát az oklevelek visszakeresése – hangsúlyozta –, inkább a régebben kiállított diplomáknál lehet szükség több időre a hiányzó adatok beszerzéséhez, az adatok egyeztetéséhez.

Június elejéig 9831-en igényelték a diplomát, ez 89 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt ki nem adott okleveleknek. A legtöbb kiadásra váró diploma a Gazdaságtudományi Kar szolnoki campusán van, szám szerint 2562, de a debreceni GTK-n is jelentős a gazdára váró oklevelek száma (1586), akárcsak a Bölcsésztudományi Karon (965). A legkevesebb, nyelvvizsga hiánya miatt ki nem adott diplomát az Általános Orvostudományi Karon tartják számon (44).

Az oklevél nyelvvizsga nélküli megszerzésére azoknak az egykori és jelenlegi hallgatóknak van lehetőségük, akik 2020. augusztus 31-ig sikeresen záróvizsgát tettek vagy tesznek. További részletek az egyetemi portálon.
diplomadebreceni egyetemnyelvvizsga

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés