Hirdetés

Nem jutottál be az egyetemre? Van más lehetőség!

MTI

2021.07.24. 12:15

Nem jutottál be az egyetemre? Van más lehetőség!

Sikeres karrierutakat kínál a megújult szakképzés.

Hirdetés

Hirdetés

A napokban kiderült, hogy kikből lesznek biztosan egyetemi hallgatók. A felsőoktatásból kimaradóknak is érdemes fontolóra venniük a szakmatanulás lehetőségeit – idézte Schanda Tamást a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hozzátette: a fiatalok akkor hozhatnak jó döntést a jövőjükről, ha körültekintően tájékozódnak a megújult szakképzés egyre többeket vonzó kínálatáról. A közlemény szerint

a megerősített szakképzési rendszer sokféle életpályát alapozhat meg.

Az érettségit is adó technikumok egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba, aki pedig mielőbb munkába állna, hamar keresett, jól fizető szakmát szerezhet. A vállalkozásokkal és az egyetemekkel egyre szorosabban együttműködő intézmények megbízható elhelyezkedési lehetőségekhez és tisztességes bérekhez segítik a tanulókat – írták. A képzés során ösztöndíj, a szakképzettség megszerzését követően pedig pályakezdési juttatás jár minden első szakmát tanulónak. A duális képzések résztvevői vállalati környezetben sajátíthatnak el naprakész, piacképes tudást, és már tanulmányaik alatt munkabért kapnak – idézték Schanda Tamást. Az államtitkár kiemelte: a tavalyinál mintegy ötödével többen, 22 ezren jelentkeztek szakképzésben szerzett végzettséggel felsőoktatási intézménybe, közülük mintegy 15 ezren tanulhatnak tovább egyetemen. A szakképzés a kormányzati céloknak megfelelően gyakran a mérnökképzés előszobájaként szolgálja a magyar fiatalokat – tette hozzá.

Az ITM levélben hívta fel a felsőoktatásba felvételizők figyelmét a szakképzés nyújtotta lehetőségekre. Bővebb információk a 175 szakmából álló képzési kínálatról a www.szakkepzes.ikk.hu oldalon érhetők el - olvasható a közleményben.
szakképzés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés