Hirdetés

Extrém hideg! Ne egy telefonhíváson múljon egy ember élete!

Szabolcsihír

2018.02.26. 15:56

Extrém hideg! Ne egy telefonhíváson múljon egy ember élete!
Illusztráció: Máté János

Az extrém hidegben még jobban odafigyelnek a rászorulókra.

Hirdetés

Kiadták a vörös riasztást, az extrém hidegre figyelmeztetnek mindenütt. A goromba idő várhatóan egy hétig tart. Legnagyobb veszélyben ilyenkor a hajléktalanok vannak, illetve azok az idősek, egyedülállók, szegények, akiknek nincs elegendő tüzelőjük.

A kormány tavaly döntött a "vörös kód" intézményének bevezetéséről, mely azt szolgálja, hogy senki ne fagyjon meg az utcán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat délben léptette életbe a vörös kód riasztást.

A nyíregyházi Periféria Egyesület évtizedek óta segíti az utcán élő embereket. Utcai gondozók, szociális munkások járják a várost, segítik a rászorulókat, rendszeres kapcsolatot tartanak a hajléktalan emberekkel.

Most több a hely

Somogyiné Katona Anikó szakmai vezető a Szabolcsihírnek elmondta: a meglévő szállásokon túl a bentlakásos intézmények, idősotthonok, pszichiátriai otthonok biztosítanak helyet az extrém hidegben azoknak, akik az utcán, vagy hideg, fűtetlen házukban töltenék az éjszakát. Nyíregyházán 40-50 ilyen férőhely van. Intézményenként 2-5 helyet tudnak biztosítani, ezek lehetnek egy szobában, raktárban, vagy akár a folyosón, de legalább fűtött helyen tölti az éjszakát az, aki ebben a hidegben valószínűleg megfagyna a szabad ég alatt.

Az éjjeli menedékhelyen – a Bokréta utcai szállón – 100 embernek tudnak éjszakára szállást nyújtani, a Rákóczi utcai átmeneti szállás 40 férőhelyes.

Szombat dél óta fokozottan figyelnek munkatársaik a hajléktalanokra, és igyekeznek mindenkit, akit az utcán találnak, szállásra irányítani. A Periféria 24 órás diszpécserszolgálatot tart fenn, ezen a nap minden percében elérhetők a segítők. Négy utcai szociális munkás rója Nyíregyháza útjait, vasárnap 15-20 embert igazítottak útba, fűtött szállásra.

Kedveltek a lakókonténerek

Korábban sokan arra hivatkoztak, azért nem mennek a szállásra, mert ott ellopják a kis holmijukat, illetve arra, hogy a szállóba ittas állapotban nem mehetnek be. Márpedig,

aki utcán tengeti az életét, nagy valószínűséggel nehezen állja meg, hogy pár korty alkoholt el ne fogyasszon. Bódult állapotban talán könnyebb elviselni az elviselhetetlent.

Felvetésünkre a szakmai vezető úgy reagált: a hajléktalanellátó intézményekben senkit nem utasítanak el a téli időszakban, ha kissé alkoholos állapotban kér segítséget, és a házirendet be tudja tartani.

Kedvelt szolgáltatás a lakókonténer, melyből öt áll a Bokréta utcai szállás udvarán, ebben olyan csoportokat fogadnak, akik az utcán is egy társaságot alkotnak, jól alkalmazkodnak egymáshoz.

Nyíregyházán a 300-400-ra teszik a hajléktalanok számát,, de valószínűleg többen vannak még, akik nem kerültek eddig a segítő szervezetek látókörébe.

A hajléktalanok már tudják, hogy nap, meghatározott útvonalon autóról ételt és forró teát osztanak a perifériások. Várják, élnek a lehetőséggel.

Aki segíteni szeretne az egyesületen keresztül a hajléktalanoknak, felajánlásokat az Eötvös utca 1. szám alatt tehet, ha valakinek több zsák ruhaneműje lenne, de nem tudja bevinni, akkor vegye fel a kapcsolatot az egyesülettel, a város területéről, vagy közeléből el tudják szállítani. A diszpécserszolgálat napi 24 órában hívható és elérhető telefonszám a 42/504-618.

Somogyiné Katona Anikó hozzátette még: aki utcán fekvő embert lát, ne legyen közömbös, ne menjen el mellette segítségnyújtás nélkül. Ha fél odamenni, értesítse a diszpécserszolgálatot, vagy hívja a rendőséget, vagy a mentőket, a végén a szálak úgyis összeérnek, és érkezik a segítség. Figyeljünk most jobban szomszédainkra, különösen az egyedül élőkre, idősekre! Ne egy telefonhíváson múljon egy ember élete!

Nyíregyházahajléktalanextrém hidegPeriféria Egyesület

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés