Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Merüljünk el a kínai gasztronómia rejtelmeiben!

| 2018. 09. 10. | 11:30:00
A nyíregyházi újságíró bejegyzését csak erősebb idegzetűeknek ajánljuk.
Merüljünk el a kínai gasztronómia rejtelmeiben!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább járja Kínát Balogh Boglárka, aki legutóbbi blogbejegyzésében a kínai gasztronómia rejtelmeibe avatja be az olvasót. Mint írja, a szecsuáni fűszeres ételek ízével nem tud betelni, ezért napok óta ugyanabba az étterembe jár vissza.

A szakácsnő már messziről mosolyog a wok mögül, amikor meglát, meg sem kérdezi, mit kérek, csak a kezembe nyomja a szűrőt, hogy magam válogassam ki az összetevőket a csípős ebédemhez.

Bőséges a választék

Feng Mian majd' tíz évet dolgozott Hongkong egyik legfelkapottabb éttermében, de végül az állandó megfelelési kényszer kis híján szeretett szakmája ellen fordította, így inkább hazaköltözött Kuanghszi tartományba, majd mikor 1 évvel később férjhez ment, megnyitotta saját éttermét itt, Szecsuanban.

Ötéves korától kezdve szakácsnak készült, akkor mesélt neki először az édesanyja Dong Xiao Wanról, a Qing dinasztia híres prostituáltjáról, akit nemcsak szépsége, intelligenciája és versei tettek népszerűvé az 1640-es években, de kiváló főzési tudománya is.

A 26 éves korában elhunyt művésznő, bár maga is a jin és a jang vagyis a hűtő és fűtő ételek fogyasztásának hagyományos felfogását követte, ám merész gasztronómiai újításai annyira jól sikerültek, hogy egészen a császári udvarig elértek. Specialitásai a pácolt zöldségek, őszibarack és dinnye alapú édességek voltak, amelyek a Jangcétől délre minden konyhát meghódítottak és mai napig is népszerűek maradtak.”

A híres száznapos tojás

A kínai gasztronómia egyik érdekessége a száznapos tojás, ami 3 hónapig fermentálodik meszes, faszénhamus közegben.

A kínaiak asztalára gyakorta kerülnek hernyók, rovarok, lárvák, és sajnos, a mai napig fogasztanak kutyahúst.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés