Merüljünk el a kínai gasztronómia rejtelmeiben!
Tovább járja Kínát Balogh Boglárka, aki legutóbbi blogbejegyzésében a kínai gasztronómia rejtelmeibe avatja be az olvasót. Mint írja, a szecsuáni fűszeres ételek ízével nem tud betelni, ezért napok óta ugyanabba az étterembe jár vissza.
„A szakácsnő már messziről mosolyog a wok mögül, amikor meglát, meg sem kérdezi, mit kérek, csak a kezembe nyomja a szűrőt, hogy magam válogassam ki az összetevőket a csípős ebédemhez.
Feng Mian majd' tíz évet dolgozott Hongkong egyik legfelkapottabb éttermében, de végül az állandó megfelelési kényszer kis híján szeretett szakmája ellen fordította, így inkább hazaköltözött Kuanghszi tartományba, majd mikor 1 évvel később férjhez ment, megnyitotta saját éttermét itt, Szecsuanban.
Ötéves korától kezdve szakácsnak készült, akkor mesélt neki először az édesanyja Dong Xiao Wanról, a Qing dinasztia híres prostituáltjáról, akit nemcsak szépsége, intelligenciája és versei tettek népszerűvé az 1640-es években, de kiváló főzési tudománya is.
A 26 éves korában elhunyt művésznő, bár maga is a jin és a jang vagyis a hűtő és fűtő ételek fogyasztásának hagyományos felfogását követte, ám merész gasztronómiai újításai annyira jól sikerültek, hogy egészen a császári udvarig elértek. Specialitásai a pácolt zöldségek, őszibarack és dinnye alapú édességek voltak, amelyek a Jangcétől délre minden konyhát meghódítottak és mai napig is népszerűek maradtak.”
A kínai gasztronómia egyik érdekessége a száznapos tojás, ami 3 hónapig fermentálodik meszes, faszénhamus közegben.
A kínaiak asztalára gyakorta kerülnek hernyók, rovarok, lárvák, és sajnos, a mai napig fogasztanak kutyahúst.