Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyorsabb melegedésre készülhet Európa

| 2019. 08. 29. | 21:51:00
1950 óta megháromszorozódott a szélsőségesen meleg napok száma.
Gyorsabb melegedésre készülhet Európa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

A kutatók megállapították, hogy 1950 óta megháromszorozódott a szélsőségesen meleg napok száma Európában és a nyarak általában melegebbek lettek, míg a szélsőségesen hideg napok száma felére csökkent és a telek melegebbé váltak.

A tanulmány szerint Európa egyes részei gyorsabban melegszenek, mint ahogyan azt a korábbi klímamodellek előre jelezték.

A szakemberek új tanulmányukban kimutatták, hogy a szélsőségesen meleg napok átlag 1,3 Celsius-fokkal, a szélsőségesen hidegek 3 Celsius-fokkal lettek melegebbek. A legmelegebb és leghidegebb éjszakák is jelentősen melegedtek, jobban, mint a nekik megfelelő nyári és téli középhőmérséklet. Európa egyes térségeiben drasztikusan eltérő hőmérsékleti trendeket mutattak ki.

Hirdetés
Hirdetés