Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ne ijedjünk meg az aftától!

| 2020. 01. 22. | 09:19:00
Kellemetlen fájdalom a szájban:
Ne ijedjünk meg az aftától!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az afta nemcsak gyermekkorban gyakori, hanem sajnos a felnőttek életét is megkeserítheti. Ezek a pici, vérbő udvarú, sárgás hártyájú apró fekélyek nagyon tudnak fájni, és szinte lehetetlenné teszik az evést, de a beszéd is fájdalmas velük. Az afta a herpeszekkel ellentétben a szájüreg belsejében, a nyelven és a szájpadláson alakul ki. Megelőzésükre és kezelésükre is számos mód van, most hasznos tanácsokkal látunk el téged, hogy minél gyorsabban túllendülj az aftás napokon.

Mitől alakul ki az afta?

Az afta pontos kialakulásának okai orvosilag sem tisztázottak, de a leggyakoribb előidéző faktornak a stresszt gondolják. A stressz létrejöhet hétköznapi bosszúságok által is, de gyakoribb, hogy valamilyen nagyobb változás, vagy lelki panasz hatása gyengíti meg az immunrendszert, ill. a szervezetet, ami ezután már könnyedén talaja lesz az olyan kórokozóknak, mint a herpeszvírusok, vagy az afta kiváltó mikroorganizmusok.

A hormonális változások is előiézhetnek aftásodást, a nőknél például a menstruációs időszak, ami voltaképpen ismét csak egy stresszes időszak, amikor a szervezet amúgy is le van terhelve.

Megfigyelések alapján ételallergia is okozhatja az afták megjelenését. Ilyen reakciót adhat a szervezet a kávéra, csokoládéra, citrusfélékre, tejtermékekre, de akár a gluténnal szembeni intolerancia is eredményezheti. Nem árt, ha megfigyeljük a szervezetünket, és gondolkodunk, milyen stressz ért minket az aftás időszakban, vagy milyen ételeket fogyasztottunk.

Ismertek olyan tényezők is, amelyek fizikai sérülést okoznak a száj nyálkahártyáján, aminek következtében a sérült hám beaftásodik. Ilyen lehet a szabálytalan éjszakai légzés miatt kiszáradó, majd felrepedő szájüreg, de ide soroljuk a fogászati beavatkozások miatt fellépő elváltozásokat is:

irritációt okozhat a fogszabályzó viselése, vagy akár egy fogászati kezelés után a tű nyomán kialakuló seb, allergiás reakció, esetleg sérülés. Ezek aztán ismét gyengüléshez és aftásodáshoz vezethetnek az arra hajlamos embereknél.

Kiváltó ok lehet még a B12 vitamin és a vashiány, valamint valamilyen fertőzés, sőt nátha és influenza idején is kialakulhat.

Hogyan előzheted meg az afták kialakulását?

Egyértelműen úgy, ha a fenti okokra odafigyelsz, tehát kerülöd a stressz faktorokat, ha nagyobb lelki problémád van, és nem tudsz megbirkózni vele, akkor kérj szakszerű segítséget!

Étkezésnél kerüld a savas ételeket és italokat, hiánytünetek megelőzésére pedig jó, ha odafigyelsz a B-, C- és D-vitaminok pótlására. Az erős, csípős, maró dolgokat mindenképpen messziről kerüljük el!

Ha fogászati kezelés után alakulnak ki az afták, kérj konzultációs időpontot, hiszen a jó szakember azonnal fog adni valamilyen gyógyászati készítményt, ecsetelőt, amivel enyhíthetők a tünetek. Előfordulhat, hogy szükség van a fogkövek eltávolítására, hiszen azok baktériumok nyomán kialakuló plakkok. De az is lehet, hogy valamelyik fogad tömése nem megfelelő, ami irritálva a nyálkahártyát, előidézi a problémákat.

Ha valamilyen allergiára gyanakszol, akkor viszont nincs mese, el kell menni egy tesztelésre.

Az afta kezelése - gyors segítségek a bajban

Számos ecsetelő, oldat és gél kapható, amelyek kiválóak az afták tüneti kezelésében. Ebben segíteni tudnak a patikusok is, de kérheted a fogorvos tanácsát is. Vannak olyan gélek is, melyek fájdalomcsillapítóval vannak ötvözve, így enyhítik a kellemetlen érzést is.

Az ezüstkolloid oldat szintén nagyon jó fertőtlenítőszer, öblögethetsz vele, és az sem probléma, ha lenyeled véletlenül.

A gyógynövények közül bevethetjük tea, illetve öblögető formájában a zsályát és a kamillát, mert ezek gyulladáscsökkentők is. A kasvirág általános immunerősítő, míg a diófalevél teája szintén remek fertőtlenítőszer.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés