Dining Guide: a vidék szinte labdába se rúg
Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.
Az ország legjobb éttermei 2019-es teljesítményével, sorrendben:
- Stand (Budapest)
- Onyx (Budapest)
- Babel
- SALT Budapest
- Borkonyha (Budapest)
- Costes (Budapest)
- Pasztell (Budapest)
- Costes Downtown (Budapest)
- St. Andrea Restaurant (Budapest)
- Textúra (Budapest)
- Stand25 (Budapest)
- Arany Kaviár (Budapest)
A Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett Stand étterem bizonyítja, hogy a magasra pozícionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves, a somlói, a kecsege vagy a szarvasborjú. Az étterem az első perctől fogva hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát - indokolták döntésüket a szervezők. 2020-ban másodjára nyerték el az év étterme díjat.
Különdíjak
- az év séfje: Onyx konyháját vezető Mészáros Ádám (Onyx)
- az év cukrászdája: Mihályi Patisserie
- az év ifjú séftehetsége: Mede Ádám (Laurel Budapest)
- z év ígéretes étterme: Pasztell
- az év innovatív konyhája: SALT Budapest
- az év éttermi szervíze: Arany Kaviár
A Dining Guide Életmű Díját a Déryné bisztró főpincére, Pergel József vehette át.
Idén először fenntarthatósági díjat is átadtak: a Dining Guide első "zöld" elismerését a Pajta étterem (Őriszentpéter) kapta, ahol egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a környék elfeledett alapanyagainak használatára, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót.
Szintén idei újítás, hogy átadták az év szerethető étterme díjat, melyet a Két Szerecsen bisztró (Budapest) nyert el.
Új díj az év vidéki éttermének járó elismerés is, melyet az Anyukám Mondta (Encs) kapott meg.
Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Freyja - the croissont story (Budapest) kapta. A Dining Guide az alternatív vendéglátóhely kifejezést a street food elnevezés helyett használja, hiszen a legtöbb esetben az éttermekben fogyaszthatók ezek az ételek.
Mi alapján értékelnek?
Herczeg Zoltán, a Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója hangsúlyozta, a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek. Így olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők "klasszikus" csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak.