Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dining Guide: a vidék szinte labdába se rúg

| 2020. 02. 25. | 10:25:00
Átadták a magyar vendéglátóipar egyik legjelentősebb elismerését.
Dining Guide: a vidék szinte labdába se rúg
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.

Az ország legjobb éttermei 2019-es teljesítményével, sorrendben:

  • Stand (Budapest)
  • Onyx (Budapest)
  • Babel 
  • SALT Budapest
  • Borkonyha (Budapest)
  • Costes (Budapest)
  • Pasztell (Budapest)
  • Costes Downtown (Budapest)
  • St. Andrea Restaurant (Budapest)
  • Textúra (Budapest)
  • Stand25 (Budapest)
  • Arany Kaviár (Budapest)

A Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett Stand étterem bizonyítja, hogy a magasra pozícionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves, a somlói, a kecsege vagy a szarvasborjú. Az étterem az első perctől fogva hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát - indokolták döntésüket a szervezők. 2020-ban másodjára nyerték el az év étterme díjat.

Különdíjak

  • az év séfje: Onyx konyháját vezető Mészáros Ádám (Onyx)
  • az év cukrászdája: Mihályi Patisserie

  • az év ifjú séftehetsége: Mede Ádám (Laurel Budapest)
  • z év ígéretes étterme: Pasztell 
  • az év innovatív konyhája: SALT Budapest
  • az év éttermi szervíze: Arany Kaviár

A Dining Guide Életmű Díját a Déryné bisztró főpincére, Pergel József vehette át.

Idén először fenntarthatósági díjat is átadtak: a Dining Guide első "zöld" elismerését a Pajta étterem (Őriszentpéter) kapta, ahol egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a környék elfeledett alapanyagainak használatára, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót.

Szintén idei újítás, hogy átadták az év szerethető étterme díjat, melyet a Két Szerecsen bisztró (Budapest) nyert el.

Új díj az év vidéki éttermének járó elismerés is, melyet az Anyukám Mondta (Encs) kapott meg.

Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Freyja - the croissont story (Budapest) kapta. A Dining Guide az alternatív vendéglátóhely kifejezést a street food elnevezés helyett használja, hiszen a legtöbb esetben az éttermekben fogyaszthatók ezek az ételek.

Mi alapján értékelnek?

Herczeg Zoltán, a Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója hangsúlyozta, a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek. Így olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők "klasszikus" csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés