Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokak által használt gyógyszerek válnak vénykötelessé májustól

| 2020. 03. 02. | 15:57:00
A 600 és 800 milligrammos ibuprofén, valamint a 300 milligramm dexibuprofén tartalmú készítményekre vonatkozik.
Sokak által használt gyógyszerek válnak vénykötelessé májustól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti-és Élelmiszer-egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint, az utóbbi években az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálta az ibuprofén és dexibuprofén hatóanyagok előnyeit és kockázatait. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy az ibuprofén magas, 1200 milligramm feletti napi összdózisa fokozza a szív-érrendszeri események kockázatát (stroke, trombózis, infarktus), viszont az ennél alacsonyabb napi adag nem emeli a kockázatot. .

Összhangban az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásával, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében csak azok a készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyeknek megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 milligramm. (Ilyenek a 200 és 400 milligramm ibuprofén tartalmú tabletták, folyékony gyógyszerformák, kombinációs készítmények).

Az olyan készítmények, amelyeknél a biztonságos napi dózis túllépésének veszélye fokozott, azaz a 600 és 800 milligramm ibuprofént, 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tabletták, vénykötelessé válnak. Ezeknek a gyógyszerkészítményeknek a biztonságos alkalmazásához orvosi kontrollra van szükség, hiszen ismerni kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérni a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat és ezek figyelembevételével kell meghatározni a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés