Nem a húsevés elleni propaganda, de van egy problémánk

MTI

2021.09.14. 14:24

Nem a húsevés elleni propaganda, de van egy problémánk
De mit szólnak majd a gyorsétteremek? (Fotó. Pixabay)

Az élelmiszertermelés az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás harmadáért felel.

Hirdetés

Hirdetés

A hústermelés a felelős az élelmiszeriparban keletkező üvegházhatású gázok 60 százalékáért egy amerikai kutatás szerint. A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát a vágóállatok etetésére termesztik – mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya.

A kutatás célja nem az – hangoztatták a tudósok –, hogy rávegyen bárkit étrendje megváltoztatására, nem akarják ráerőltetni nézőpontjukat másokra, de úgy gondolják: „ha az embereket aggasztja az éghajlatváltozás, akkor komolyan el kellene gondolkodniuk azon, hogy változtassanak étkezési szokásaikon” . Az állati eredetű élelmiszerekből származó kibocsátás aránya Dél-Amerikában a legnagyobb, ezt követi Dél- és Délkelet-Ázsia, majd Kína. 

A The Guardian által ismertetett kutatás megállapította, hogy a húsukért tenyésztett állatok tartása sokkal rosszabb hatással van az éghajlatra, mint az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsök és zöldségek termesztése és feldolgozása, megerősítve a korábbi tanulmányokat a hústermelés, különösen a marhahús előállításának a környezetre gyakorolt óriási hatásáról. A tehenek, sertések és más állatok élelmezési célú felhasználása, valamint a takarmányozás az élelmiszertermelésből származó összes kibocsátás 57 százalékáért felelős, míg 29 százaléka származik a növényi eredetű élelmiszerek termesztéséből. A fennmaradó rész a termőföld egyéb felhasználásából származik, például a gyapot vagy a gumi termesztéséből. A marhahús önmagában az élelmiszertermelés során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért felelős.

Ön szerint igaz, hogy kevesebb húsevéssel tehetünk a felmelegedés ellen?

Nem igaz. Nincs összefüggés e kettő között.

0%

Őszintén? Nem érdekel, hogy mi lesz, miután meghalok.

0%

Hajlok rá, hogy igaz. De én ritkán eszek marhahúst!

0%

Persze, hogy így van. Hajlandó vagyok radikálisan csökkenteni a húsevésemen.

0%

Vega vagyok…

0%

 

klímaváltozáshúsüvegházhatás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés