Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mentsük meg meg a halloweeni takarmánytököt!

| 2021. 10. 24. | 15:59:00
A magja természetes féreghajtó hatású.
Mentsük meg meg a halloweeni takarmánytököt!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halloween közeledtével hazánkban is egyre népszerűbb a töklámpás faragása, és ezáltal egyre nagyobb a kereslet a tökökre. Miután bevilágították az éjszakát, a zöldségek java azonban a kukában végzi, lebomlik le, miközben metángázokat termel, azok pedig károsítják a környezetet. Hasznosítsuk újra a takarmánytököket nem sak a háztáji állatok, hanem a vadon élők segítségével, ez ugyanis

egyáltalán nem ártalmas a számukra, sőt, kifejezetten szeretik, a magja pedig természetes féreghajtóként funkcionál

– írja a csaladnet.hu

– A legjobb módszer a takarmány megfelelő helyre történő eljuttatására, ha felvesszük a kapcsolatot a helyi vadgazdálkodóval, aki pontosan tudja, hova járnak a vadak enni. Ha nincs ilyen jellegű kapcsolatunk, akkor mindenképpen az erdő mélyebb pontjára vigyük be a megmaradt tököket, hiszen ha az erdő szélére tesszük le, azzal kifelé húzzuk a vadat, ami aztán súlyos közúti baleseteket okozhat. Lehetőség szerint ne egészben, hanem felkockázva, darabolva tegyük az „asztalukra” az ételt, és ha pár nap múlva visszamegyünk és mégsem fogyott el a termény, akkor se essünk kétségbe, hisz az erdő talajának a komposztálással is jót teszünk – tájékoztatott a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány önkéntes csapatának tagja.

A dísztök nem ehető!

A Halloween töknek méretéhez képest kevés a húsa és nem túl ízletes, ám ettől még ehető, a magját pedig előszeretettel pirítják. Emellett sok helyen árulnak már kisebb-nagyobb dísztököket is, amik jóval keményebb héjúak és kizárólag dekorációs célokra használhatók fel, ugyanis olyan toxikus vegyületeket tartalmaznak, melyek – elfogyasztása esetén – már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket (hányást, gyomorgörcsöt, hasmenést, kiszáradást) okoznak.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés