Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A végbélviszketés kezelési lehetőségei

| 2021. 12. 21. | 11:02:00
XXX
A végbélviszketés kezelési lehetőségei
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A végbélviszketés meglehetősen kellemetlen tünet, ami kínos élethelyzeteket teremthet. Eleve nem szeretünk vakarózni, hiszen ahhoz több társadalmi tabu társul. Ahogy a fejbőr viszketése hiányos hajhigiéniát, úgy a végbél viszketése hiányos altesti higiéniát feltételez, azonban ez a legtöbbször nem így van. Ahogy a fejbőr viszketését is ritkán okozzák élősködők, úgy a genitáliák viszketését sem mindig élősködő, gomba vagy baktérium okozza.

A végbél esetében sokszor allergiáról, helyi bőrirritációról van szó. Ezt okozhatja egy új mosószer, öblítő, tusfürdő, de bármilyen olyan intolerancia, ami az étkezéssel kerül az emésztőrendszerbe és távozáskor a végbelet irritálja.

A végbélviszketés többnyire este, éjszaka jelentkezik, így kialvatlanságot okoz. Különböző kenőcsökkel, kúpokkal, krémekkel lehet javítani a helyzeten, de itt is a probléma forrását kell megszüntetni. Ehhez a legtöbbször proktológus szükséges, hiszen a kísérletezés a mosószer vagy a tusfürdő leváltásával sokszor napokat vesz igénybe, és nem biztos a siker. De lehet a viszketés oka a túlfűszerezett étel, a savas italok fogyasztása, ekcéma, ritkán parazita fertőzés. Az olyan belgyógyászati betegségek, mint a cukorbaj, epegondok szintén hajlamosítanak a viszketésre.

Végbélviszketés és az aranyér

Hát igen. Az aranyér is okozhat viszketést. A belső aranyér irritálhat, a külső pedig feszít, szúr. Egyes polipok, a végbélsipoly, a tályog, sőt, egyes daganatok is okozhatják a kellemetlen tüneteket. Hogy pontosan mi az ok, az csak szakszerű vizsgálattal deríthető ki. A proktológiai rendeléseken, mint például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központban olyan szakemberek dolgoznak, akik már az anamnézis után képesek a megoldás felé terelni a beteget. Legtöbbször a végbélviszketés esetén elegendő a rutinvizsgálat, hiszen már ebből is messzemenő következtetések vonhatók le. Ráadásul a kezelés sem bonyolult, ha időben el van csípve a probléma.

Ha allergiáról van szó, akkor az irritatív anyagok kiszűrése időigényes. A higiéniára fokozott figyelmet kell fordítani, de ez nem azt jelenti, hogy túl kell sterilizálni a területet. Hasmenés esetén ajánlott a bidé használata, hogy a székletmaradványokat eltávolíthassuk. A fűszerek, a cukor, a citrusfélék mind izgathatják a bőrt, így inkább a rostban gazdag tápanyagokat részesítsük előnyben. Az ülőfürdő általában jót tesz, hiszen gyulladáscsökkentő hatása van.

Krémek, kúpok, kenőcsök

Különböző krémek, kúpok, kenőcsök akár vény nélkül is jó hatékonysággal működnek. A kúp belül, míg a kenőcs kívül fejti ki a hatását. Számos készítmény elérhető, egyesekben a gyulladáscsökkentő mellett fájdalomcsillapító is van. A kenőcsök és krémek használata előtt gondoskodni kell a végbéltájék megtisztításáról. Mindegyiket csak addig szabad használni, amíg az orvos elrendeli vagy a felhasználási javaslat írja. 

Az öndiagnózis a könnyen elérhető krémek miatt sem javasolt, mert ahogyan korábban olvashatta, a végbélviszketésnek számos oka lehet. Bízza orvosára!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés