Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az online sportfogadás története és felemelkedése

| 2021. 12. 21. | 11:07:00
A végeredmény minden megfontolás és tervezés ellenére gyakran teljesen kiszámíthatatlan.
Az online sportfogadás története és felemelkedése
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sportfogadásnak rendkívül nagy történelme van, hiszen a közösségi élmény, az együtt szurkolás már az ókorban is megjelent a különböző birodalmak népeinél. Manapság rengeteg féle sport eredményeit követhetjük számon a világ minden táján, szurkolva kedvenc csapatunknak vagy sportolónknak. Az online sportfogadás segítségével pedig tétet is tehetünk a legesélyesebb eredményre, a fogadás pedig bárhonnan, kényelmesen elérhető akár az okostelefonunk segítségével is.

Hogyan indult útjára a sportfogadás?

A sportfogadás történelme szorosan köthető az ókori Hellászhoz, itt rendezték meg ugyanis az első Olimpiai játékokat Krisztus előtt több mint 700 évvel. Bár a sportfogadásnak helyszíne, irodája nem volt, az embereket mindig is lázban tartotta a lehetséges végeredmény megjósolása.

Az ókori emberek egymás között beszélték meg a lehetőségeket és a stratégiákat, majd izgatottan figyelték a sporteseményeket. A fogadásokat jellemzően személyek között rendezték el, hiszen még nem volt hivatalos útja a tétek megtételének.

A szokás hamar elterjedt, ezért a rómaiak állatviadalok és később a gladiátorharcok előtt is fogadtak a szerintük esélyes versenyzőre. A nőknek tilos volt a fogadás, így csak a férfiak élhettek ezzel a jogukkal.

A Colosseumban tartott játékok során gyakoriak voltak a felhördülések, zavargások egy-egy végeredmény miatt. Ezért Augustus császár egy időre megtiltotta a fogadások létrejöttét, amely tilalom nem vonatkozott a politikusokra.

A középkorban a lovagi tornáké, később pedig a lóversenyeké volt a főszerep. A sportfogadás itt is aranykorát élte, és a folytonos tiltás ellenére sem tudták teljesen kiiktatni a polgárok és arisztokraták mindennapjaiból.

Mi történt hazánkban?

Magyarországon először a lóversenyekre való fogadás, később pedig a totószelvények kitöltése volt népszerű tevékenység. Nagy változást az 1948-as Olimpiai sportfogadó rendszer átalakítása hozott, amely merőben megváltoztatta és kibővítette a sportfogadási szokásokat.

Az 1990-es évek elején a Szerencsejáték Zrt. vette át a sportfogadások és szerencsejátékok szervezését, majd számos lottózó és kaszinó segítségével teret is adott ezeknek.

Milyen változást hozott az internet elterjedése?

A sportfogadások történelmének azonban itt még koránt sincs vége. Az internet megjelenésével a számos technológiai újítás mellett a sportfogadások fejlesztésére is lehetőség nyílt. Az online sportfogadás manapság rendkívül népszerű, hiszen az online és a televízióban követhető mérkőzéseket nézve bárhol és bármikor fogadhatunk a lehetséges végeredményre vagy az egyéb kimenetelekre.

Nem szükséges besétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, akár mobiltelefonunk segítségével is megtehetjük tétjeinket. Ez pedig nem csak kényelmi szempontból jelentős változás, de jelentősen megkönnyíti a sportfogadó irodák helyzetét is.

Mikor vált széles körben is népszerűvé az online sportfogadás?

Az online sportfogadás az 1990-es évek közepén az online kaszinók megjelenése után vált ismertté. Ez a két tevékenység kéz a kézben járt, jellemzően ugyanazon szabályozások és újítások voltak hatással rájuk.

1996-ban az első online fogadás egy német, szerencsejátékban érdekelt céghez volt köthető. A világ első internetes sportfogadása a Tottenham és Hereford United mérkőzésére tett 50 font volt. Bár a fogadás viszonylag sikertelen volt a maga két fontos nyereségével, Jukka Honkavaara mégis híressé vált az első, úttörőnek számító online sportfogadása miatt.

Két évvel később már egyre többen követték az internetes szerencsejátékban szerencsét próbáló cégek példáját. Sok online sportfogadó iroda számára természetesen az első számú cél az Amerikai Egyesült Államokba való betörés volt.

Később pedig már nemcsak sporteseményre, hanem ezernyi más dologra is lehetett fogadni. A szerencsejáték világában végrement újításoknak köszönhetően az irodák lehetővé tették, hogy nem csak sporteseményekre, hanem akár komolyabb politikai vagy gazdasági életben történő eseményekre is fogadhassanak az emberek. Ez pedig különösen kedvezett a fogadóirodáknak, hiszen a bulvár, mint a királyi család születendő gyermekének neve, illetve a híres focisták átigazolási esélye is foglalkoztatja az embereket.

A 2010-es években egyre jobban elterjedt mobilinternet kapcsolat miatt manapság az emberek az okostelefonok segítségével a világ bármely pontján megtehetik tétjeiket. Mobiltelefonos applikációval, SMS-ben való tétek megtételével vagy internetes böngésző segítségével is bárki fogadhat a számára leginkább kedvező végeredményre.

Melyek a népszerű fogadási lehetőségek?

Sportfogadás esetében a legkézenfekvőbbnek az tűnhet, ha csupán a végeredmény kimenetelére fogadunk. Azonban szinte minden sportág más és más a szabályok, stratégiák és a lehetséges végeredmények tekintetében.

Éppen ezért nemcsak a végeredményre, hanem részeredményekre is fogadhatunk. A futball a mai napig az egyik legtöbbeket foglalkoztató sportág, amely lázban tartja az egész világot. Nem is gondolnánk, hogy hányféle eredményre fogadhatunk egy-egy futballmérkőzés során.

●      Szerez-e mindkét csapat gólt?

●      Ki lesz a góllövő?

●      Hány szögletrúgás lesz a mérkőzés során?

●      Lesz-e büntető rúgás?

●      Mi lesz a részeredmény a félidőben?

Az utóbbi évtizedben betörtek az online sportfogadás piacára az úgynevezett e-sportok is, amelyek internetes játékok sportfogadására is biztosítanak lehetőséget. Akár csapatban, akár egyéniben játszik valaki egy bajnokság során, akárcsak egy “élő” sport esetén, itt is megtehetők a tétek. Ezek a mérkőzések ugyanolyan magas színvonalon történnek, hatalmas arénákban, profi közvetítőkkel és műsorvezetőkkel. Sok esetben elcsíphetjük a felvezető, esélylatolgató műsort is, amely segíthet a fogadás végeredményének megjósolásában.

Természetesen a sportfogadásban, mint minden szerencsejátékban az a legszebb, hogy a végeredmény minden megfontolás és tervezés ellenére gyakran teljesen kiszámíthatatlan.

A sportfogadás hosszú múltja és töretlen sikere továbbra is alátámasztja az emberek közösségi élmények iránti szeretetét, igényét és érdeklődését. Nincs is annál izgalmasabb, amikor kedvenc játékosunknak, csapatunknak szurkolva összegyűlünk és megjósoljuk a várható végeredményt, majd élvezzük a mérkőzést. Az online sportfogadások segítségével pedig kényelmesen és könnyedén fogadhatunk az esélyesekre anélkül, hogy egy fogadóirodába kellene besétálnunk.

Hirdetés
Hirdetés