Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért fontos a máj egészségének megőrzése?

| 2022. 03. 16. | 15:29:00
XXX
Miért fontos a máj egészségének megőrzése?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha méregtelenítésről van szó, akkor legtöbben rögtön az emésztőrendszerre és a belekre gondolnak, mondván, ott halmozódik fel a legtöbb méreganyag. Ez viszont csak részben igaz, ugyanis a máj szerepét sem szabad lebecsülni, hiszen ez a legfontosabb méregtelenítésért felelős szervünk.

Mi a máj feladata?

A máj egy nagy méretű – felnőttek esetében körülbelül másfél kilogramm súlyú – szerv, amely a test jobb oldalán, a rekeszizom alatt található. Küllemre vörösesbarnás színű, sima felületű.

Egyes források a “szervezet laboratóriumaként” hivatkoznak rá, ami találó elnevezés, hiszen biokémiai folyamatok tucatjai játszódnak le benne.

Amikor a tápanyagok a bélrendszeren át felszívódnak, a májkapuvénán keresztül megérkeznek a májba, ahol megtörténik a feldolgozásuk vagy éppen a tárolásuk. Ezután a szívbe, az epevezetékekbe, végül a nyombélbe jutnak.

Ebből is látható, hogy a máj tisztítófeladatokat lát el, és újrahasznosítást végez, ezzel válik a méregtelenítés fő szervévé. A mai egészségtelen, civilizált életvitelnek köszönhetően viszont gyakran túlságosan sok “munkával” kell megbirkóznia, ha pedig túlterheljük, akkor károsodhat is.

Milyen tünetek utalhatnak májproblémákra?

A máj leterheltségének kimutatása igen nehéz, sokszor még a diagnosztikai vizsgálatok (ultrahang, labor) által sem derül rá fény. Viszont több olyan panasz is fennállhat, amely jelezhet májgondokat, még akkor is, ha elsőre nem gondolnánk rá. 

Ilyen lehet például has felső, jobb oldalán jelentkező nyomásérzés, a puffadás, de akár az olyan tünetek is, mint a gyakori migrén, az alvászavarok, a rossz közérzet vagy az éjszakai izzadás. Ezek a panaszok arra utalnak, hogy a méregtelenítés nem tud megfelelően lezajlani a szervezetben, így a méreganyagok nem tudnak kiürülni.

Ha ez a helyzet áll fenn, akkor érdemes belevágni egy alapos májtisztító kúrába. Ehhez a legjobb a természetes összetételű készítmények alkalmazása, hiszen a gyógynövényekkel nem terheljük feleslegesen a májunkat, mint ahogy azt a gyógyszerekkel tennénk. 

A Myrobalan LivR kapszula egy 14 gyógynövényből álló étrend-kiegészítő, ami segít megtisztítani a sejteket, javítja az emésztést, megszünteti a puffadást, optimalizálja a máj méregtelenítőfunkcióit, kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, és védi a máj egészségét.

Miért fontos, hogy vigyázzunk a májunkra?

A zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség, amiért főleg a zsírban bővelkedő, egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány felelős. Ha a problémát figyelmen kívül hagyjuk, májzsugor alakulhat ki. 

Ez az állapot már komolyabb kezelést igényel, ha pedig ez nem történik meg, akkor a máj nem tud tovább méregteleníteni, az emiatt felhalmozódott végtermékek pedig végül halált okoznak. 

Mindez viszont elkerülhető, amennyiben rendszeresen méregtelenítünk és egészségesen étkezünk, kerülve a zsíros ételeket, az alkoholos italokat, illetve az állati fehérjéket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés