Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen lesz a jövő betonja?

| 2022. 04. 21. | 11:23:00
XXX
Milyen lesz a jövő betonja?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különféle elméletek és kísérletek látnak napvilágot nap mint nap a tekintetben, hogy milyen lesz a beton néhány év vagy évtized múlva. A cementgyártók ugyanis törekednek a minél környezetbarátabb és okosabb megoldások kifejlesztésére.

Környezetbarát, gazdaságos

A betonipart folyamatosan foglalkoztatja a gondolat, hogy hogyan lehetne minél környezettudatosabb és gazdaságosabb megoldásokat fejleszteni. A cement használata, előállítása ugyanis drága és környezetszennyező folyamat, ezért ennek minimalizálása az elsődleges cél.

Néhány évtizeddel ezelőtt a szénerőművek működése során keletkezett pernye, illetve az acélgyártás mellékterméke, a salak volt a cement leggyakoribb helyettesítője. Ezt azonban azért nehéz kivitelezni manapság, mert az erőműveket egyre kevésbé fűtik szénnel, valamint az acélgyártás is egyre inkább visszaszorul. Emiatt a betongyártással foglalkozó vállalatoknak olyan újítások bevezetésére van szükségük, mint az üveghulladékból készült por használata a keverés során.

Intelligens beton

Egy egészen különleges újításról is olvashatunk, miszerint tudósok intelligens beton gyártásán dolgoznak. Az építőiparban ugyanis egyre nagyobb igény van arra, hogy az épületek formája karcsúbb legyen, amelyet extrém szilárdságú betonszerkezetre lehetne felépíteni.

A beton olyan speciális tulajdonsággal rendelkezne, amely a technológiával való ötvözés során egyfajta öngyógyító folyamatot lenne képes végrehajtani. Ennek kivitelezéséhez különféle anyagok és érzékelők lennének segítségül, a mesterséges intelligencia és bigdata források működtetésével. 

Ez főleg azokon a területeken lesz hasznos, ahol igen kemények a telek, például az USA közép-nyugati részén. Amikor a beton megfagy, a vízmolekulákkal is ez történik, amelyek kitágulnak, és megrepesztik az anyagot. Ez a ciklikus váltakozás pár év alatt is komoly károkat okozhat a betontömbökben. Így a tudósok egy homokhoz hasonlító, porózus tulajdonságú anyagban látják a megoldást, amely a betonba keverve képes gyógyítani.

Betonnal kapcsolatos munkálatok esetén válaszd Színvonal Bau Kft. magas szakértelmét és sokrétű szolgáltatásait!

Hogyan segítheti ez az iparágat és a környezetvédelmet?

A hatékony működés érdekében az okos beton érzékelői információkat továbbíthatnak majd az aktuális állapotról, tulajdonságokról vagy a szilárdság mértékéről. Ezáltal az üzemeltetők akár éveken keresztül kaphatnak pontos adatokat, amely segíthet a hatékonyabb munkavégzésben.

Emellett a már említett környezettudatos betongyártásra is szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a vállalatok. A szenzorok mellett újrafelhasznált anyagok keverésével törekednének a minél inkább környezetvédő és újrahasznosító folyamatok beépítésére.

Látogass el a Színvonal Bau Kft. honlapjára, és tekintsd meg a nagyszerű szolgáltatásokat a felülettisztítástól elkezdve a generálkivitelezésig!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés