Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amiről már mindenki hallott: a japán teaszertartás 

| 2022. 05. 11. | 17:38:00
XXX
Amiről már mindenki hallott: a japán teaszertartás 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A japán teaszertartásról mindenki hallott már, mégis amolyan misztikumként könyveli el az európai ember. A tea fogyasztása eredetileg Kínából ered, azonban ez a történeti tényező ma már senkit nem zavar. Ha a teázás ceremóniája szóba kerül, legtöbben Japánra gondolunk.

A tea legendája Kínából

A teát, mint italt ie. 2700 környékétől fogyasztják Kínában. 

A hagyomány szerint a gyakori betegségek miatt, császári parancsra forralták fel a vizet az udvarban, és az üstökben forralt vízbe sodorta bele a szél a közeli teacserjékről lehullott leveleket. 

A császár, aki éppen arra sétált, megérezte a finom illatot, és utasította a szolgáit, hogy merítsenek belőle neki. A tealevelekből készült főzet annyira ízlett az uralkodónak, hogy az kedvelt italává lett.

A tea elterjedése Japánban

Akár igaz a legenda, akár nem, a tea fogyasztása Kínában hagyománnyá vált. Abban, hogy a szigetországban is elterjedt, nagy szerepe volt a Kínába látogató szerzeteseknek. Japánban a 8-9. században kóstoltak először teát, amikor egy buddhista szerzetes Kínából hazatérve elkészítette azt az uralkodónak. 

A tea fogyasztása már ekkor elterjedt a császári udvarban, azonban a szertartás csak évszázadok múlva alakult ki.

A tea elkészítésének művészete

A szertartás első változatát Kínából hozta az egyik szerzetes. A tencsa során a porrá őrölt teát leforrázták, majd ecsettel felhabosították.

A japánok ebből a ceremóniából alakították ki saját szertartásukat, a csadót, amiben a kiszárított és gránitkővel porrá zúzott tealeveleket használták fel. 

Miért a matcha a legjobb?

Mivel a matcha az egyetlen zöld tea, aminek élénkzöld, zamatos levelét teljes egészében feldolgozzák, így a pozitív élettani hatásai jobban érvényesülnek. 

Emiatt nevezik a matchát csoda teának is, hiszen többek között gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, hatékony méregtelenítő. 

Készítenek belőle hideg italokat, édességeket, fagylaltot is. De ha plusz energiára van szükséged a tanuláshoz vagy munkához, kávé helyett bátran kipróbálhatod a matcha élénkítő hatását is! 

A különleges módon termesztett matcha

A szigetország lakói két módon termesztik a teákat: napon és időszakosan árnyékban. 

A napon termesztett teák – mint a sencha, genmaicha – természetes körülmények között növekednek, míg az árnyékolt teákat mesterséges árnyékban tartják bizonyos ideig. 

Az elnevezés onnan ered, hogy a levelek szedése előtt pár héttel árnyékolják le a cserjéket. Így a leveleket érő fény mintegy 10 százalékosra csökken. Ennek hatására több koffein, theanine és klorofill  termelődik a levelekben.

Ilyen eljárással termesztett tea a matcha is. Ezt a különleges zamatú matcha teát már itthon is megvásárolhatod az M Matcha webáruházban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés