Amiről már mindenki hallott: a japán teaszertartás
A japán teaszertartásról mindenki hallott már, mégis amolyan misztikumként könyveli el az európai ember. A tea fogyasztása eredetileg Kínából ered, azonban ez a történeti tényező ma már senkit nem zavar. Ha a teázás ceremóniája szóba kerül, legtöbben Japánra gondolunk.
A tea legendája Kínából
A teát, mint italt ie. 2700 környékétől fogyasztják Kínában.
A hagyomány szerint a gyakori betegségek miatt, császári parancsra forralták fel a vizet az udvarban, és az üstökben forralt vízbe sodorta bele a szél a közeli teacserjékről lehullott leveleket.
A császár, aki éppen arra sétált, megérezte a finom illatot, és utasította a szolgáit, hogy merítsenek belőle neki. A tealevelekből készült főzet annyira ízlett az uralkodónak, hogy az kedvelt italává lett.
A tea elterjedése Japánban
Akár igaz a legenda, akár nem, a tea fogyasztása Kínában hagyománnyá vált. Abban, hogy a szigetországban is elterjedt, nagy szerepe volt a Kínába látogató szerzeteseknek. Japánban a 8-9. században kóstoltak először teát, amikor egy buddhista szerzetes Kínából hazatérve elkészítette azt az uralkodónak.
A tea fogyasztása már ekkor elterjedt a császári udvarban, azonban a szertartás csak évszázadok múlva alakult ki.
A tea elkészítésének művészete
A szertartás első változatát Kínából hozta az egyik szerzetes. A tencsa során a porrá őrölt teát leforrázták, majd ecsettel felhabosították.
A japánok ebből a ceremóniából alakították ki saját szertartásukat, a csadót, amiben a kiszárított és gránitkővel porrá zúzott tealeveleket használták fel.
Miért a matcha a legjobb?
Mivel a matcha az egyetlen zöld tea, aminek élénkzöld, zamatos levelét teljes egészében feldolgozzák, így a pozitív élettani hatásai jobban érvényesülnek.
Emiatt nevezik a matchát csoda teának is, hiszen többek között gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, hatékony méregtelenítő.
Készítenek belőle hideg italokat, édességeket, fagylaltot is. De ha plusz energiára van szükséged a tanuláshoz vagy munkához, kávé helyett bátran kipróbálhatod a matcha élénkítő hatását is!
A különleges módon termesztett matcha
A szigetország lakói két módon termesztik a teákat: napon és időszakosan árnyékban.
A napon termesztett teák – mint a sencha, genmaicha – természetes körülmények között növekednek, míg az árnyékolt teákat mesterséges árnyékban tartják bizonyos ideig.
Az elnevezés onnan ered, hogy a levelek szedése előtt pár héttel árnyékolják le a cserjéket. Így a leveleket érő fény mintegy 10 százalékosra csökken. Ennek hatására több koffein, theanine és klorofill termelődik a levelekben.
Ilyen eljárással termesztett tea a matcha is. Ezt a különleges zamatú matcha teát már itthon is megvásárolhatod az M Matcha webáruházban.