Zöld kedvencünk: a fejes saláta
Tavasszal, amikor már éhezünk a friss zöldségekre, a legkorábban fogyasztható idényzöldség a saláta. A márciusban elvetett magokból májusban már friss salátát tehetünk az asztalra, és a kertben akár szeptemberig is terem.
Bár pályafutását gyomnövényként kezdte az ókorban, ma mégis az egész világon népszerű ez a roppanós levelű zöld növény. A legtöbben ugyancsak saláták összetevőjeként ismerik, de felhasználási módja sokoldalúbb, mint hinnénk.
Hogyan fogyaszthatjuk a fejes salátát?
Ha a fejes salátáról beszélünk, az egyik alternatívát képviselik az egészséges életmód alapjaként fogyasztott különböző saláták a Zöldlevelecske Salátaműhely kínálatában. A magyaros konyha kedvelői viszont többnyire a cukros-ecetes lével leöntött savanyúságra gondolnak, amit legszívesebben a tojásos nokedli mellé fogyasztanak. Pedig a salátából régen levest és főzeléket, azaz főételeket is készítettek a háziasszonyok, és ez ma is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A salátaféléket már az ókorban is fogyasztották, a Földközi-tenger vidékén. Elszáradt magjait egyiptomi sírokban is megtalálták a régészek, de a görögök és a rómaiak is felszolgálták a leveleit az étkezések végén. Európa északi vidékein a hódító háborúk révén terjedt el.
A franciák, angolok és németek annyira megszerették, hogy már a XVII. században elkezdték üvegbúra alatt hajtatni. Magyarország területére is ebben a században jutott el és vált a konyha kedvelt alapanyagává. Tehát a salátafélék és a fejes saláta nemcsak a legősibb, hanem a legsokoldalúbban felhasználható eledelünk, aminek csodás élettani hatásai vannak.
Milyen jótékony hatásai vannak a salátának?
A fejes saláta ropogós, lédús leveleiből a vitaminok és ásványi anyagok sokaságához juttathatjuk a szürke téli hónapok alatt megcsappant készleteinket. Megtalálható benne a C-vitamin nagy mennyiségben, B-vitamin, foszfor, mész, vas és karotin.
A-vitamin tartalma megújítja a bőrt, ehhez társul magas káliumtartalma, ami serkentve az oxigéntermelést, ragyogóvá teszi azt. Az E-vitamin pedig az UV sugárzás ellen nyújt védelmet. A saláta nedvességtartalmával felfrissít, hidratál, jót tesz a száraz bőrnek, de vizelethajtó hatással is bír.
Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, és hatékonyan használható gyomorproblémák, gyomorgörcs és fájdalom esetén is. Mivel kevés benne a kalória és a zsír, kiváló alternatívát biztosít a diétás étkezéshez. Nem elhanyagolható rosttartalma sem, ételeinkbe csempészve gondoskodhatunk a megfelelő rostbevitelről is.
Így készítsd el a salátát!
Ha otthon próbálkozol a saláta elkészítésével, mindig kézzel tépkedd a leveleket vagy rozsdamentes késsel vágd. Ha nem így teszel, könnyen megbarnul, ami nem túl bizalomgerjesztő.
Öntözd meg a leveleket! A zsírosabb öntetektől táplálóbb, az ecetesektől frissítő lesz. Keverd magvakkal, csírákkal, szárított és friss gyümölcsökkel. Ha igazán finom salátás ételekre vágysz, nézz körül a Zöldlevelecske Salátaműhely weboldalán, válogass és kísérletezz bátran!