Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szőnyegtisztítás szabályai – elég, ha higiénikus?

| 2022. 11. 22. | 14:20:00
Minden szőnyeg más és más, így eltérő gondoskodást igényel.
A szőnyegtisztítás szabályai – elég, ha higiénikus?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szőnyeg praktikussága

A szőnyegtisztítás egyszerű feladatnak tűnik - bedobjuk a mosógépbe a függönnyel, törölközővel együtt, és meg is vagyunk vele! Ez az egyetlen dolog, amit viszont szigorúan tilos! A kisebb méretű szőnyegeknél ez még működhet is, de a nagy felületű szőnyegeknél már nem ajánlott. A makacs foltok előbb-utóbb megjelennek, főleg, ha kisgyermekek is élnek a házban - a sárfolt vagy a lecsepegett fagyi és jégkrém megjelenése szinte elkerülhetetlen. De hogyan legyen higiénikus és akár steril is a szőnyeg?

A szőnyeg nemcsak egy dekoratív kiegészítője lehet a szobának, hanem akár biztonságot is nyújthat. Feldobja a lakás kinézetét, miközben segít abban, hogy a gyerekek tudjanak hol játszani, zajcsökkentő is, és puha talajt biztosít. A kicsiknek pedig biztosan remek játszófelületnek is bizonyul, főleg, ha olyan szőnyeget veszel, amelyik kifejezetten fejlesztő célú.

A szőnyegtisztítás alapszabályai közé tartozik, hogy legalább hetente 1-2 alkalommal érdemes átporszívózni, és lehetőleg ne menj rá koszos cipővel. A nedves tisztítást azonban évente elég elvégezni, nem szükséges minden hónapban. Természetesen, ha kutya, macska, bármilyen háziállat van a lakásban, akkor érdemes inkább évi 3-5 alkalommal kérni a nedves tisztítást - ehhez viszont szükség van szaksegítségre. Mielőtt azonban átnézzük, hogyan érdemes higiénikussá varázsolni a szőnyeget, íme néhány alapszabály:

  • Megvásárlás után figyelmesen olvasd el, hogy milyen anyagból van a szőnyeg. A rövid szálú szőnyeget könnyebb tisztítani, mint a hosszú szálú társait, utóbbinál a porszívózás csak ronthat a szőnyeg állapotán.
  • A gyapjú, mint anyag a nedvesség hatására ki tud nyúlni, így a nedves tisztítás lehetetlen, ezért mindenképp szakemberre van szükség! Inkább érdemes egy szőnyegtisztítóhoz elvinni a szőnyeget, ezzel megőrizve a minőségét és a tartósságát.
  • A padlószőnyeg számára elég a porszívózás, illetve a már említett évi nedves tisztítás - ez utóbbihoz is ajánlott szakembert hívni.
  • A shaggy szőnyegek a hosszabb szálak miatt a porszívózást sem viselik jól, így inkább érdemes porolást és külön szőnyegtisztító eljárást alkalmazni a tisztán tartásuk érdekében.
  • A kültéri szőnyegek strapabíró anyagból készülnek, hiszen az eső, hó, szél és napsütés ellen is ellenállónak kell lenniük. Emiatt a tisztításuk is könnyebb, hiszen jól tűrik a vizet, így nyugodtan használj nedves tisztítás évi néhány alkalommal.

A szőnyegtisztító szerek alapvetően nem kínálnak valódi megoldást - ezeket bármelyik boltban kapni, de nem elég erős hatásúak. Emiatt évente néhány alkalommal tényleg javasolt elvinni a szőnyegeket szakemberhez. Az ott használt tisztítószerek ugyanis sokkal hatásosabbak, éppen emiatt viszont védőfelszerelés használata is ajánlott.

Szőnyegtisztítás házilag

Az interneten fellelhető szőnyegtisztító módszereket nem igazán ajánljuk. A citromsav, szódabikarbóna biztosan kárt tesz a szőnyeg anyagában, de ennél sokkal rosszabbul is járhatsz. A ki nem szellőzött szőnyeg bebüdösödhet és bepenészesedhet, ezáltal pedig menthetetlenné válik. A különböző házi szőnyegtisztítási praktikák lehet, hogy a szőnyeg felületén működnek, de inkább csak beledörzsölik a koszt (például a kávét vagy vörösbor foltot) a szőnyeg mélyebb rétegeibe. Ennek megfelelően pedig a szőnyeg anyaga biztosan károsodni fog!

Az ilyen makacs foltok esetén ajánlott inkább előbb egy enyhén nedves törlőkendővel áttörölni, majd szárazzal felitatni, és hívni a szakembert! Akár az otthonodba hívod, akár elviszed egy profi szőnyegtisztítóhoz, ne késlekedj. Minél tovább marad a folt a szőnyegben, annál nehezebb eltávolítani, és annál jobban károsítja az anyagot.

A legfontosabb azonban: a szőnyeg akkor lesz higiénikus, ha a foltot azonnal kezeljük! Régi foltokat szinte lehetetlen már eltávolítani otthon, így, ha megtörtént a baj, azonnal itassuk fel. Az erős dörzsölés sosem ajánlott, hiszen kárt okoz a szőnyeg anyagában, inkább kívülről befelé, gyengéd mozdulatokkal itasd fel a foltot.

Néhány tipp ahhoz, hogy a szőnyeg higiénikus maradjon:

  • A keleti szőnyegeket ne tisztítsd házilag és kézzel, mert kárt okozhatsz bennük - inkább vidd el szakemberhez évente 2-3 alkalommal.
  • A keleti szőnyegeket, ha azok egy részét nap éri, néhány havonta fordítsd meg, így elkerülve azt, hogy egy ponton kifakuljon a szőnyeg színe. A legjobb megoldás azonban az, ha inkább nem teszed ki a napra!
  • A shaggy, hosszú szálú szőnyegeket porold ki kéthetente, és lehetőleg kerüld el a porszívó használatát.
  • A rojtokat ne porszívózd, mert előidézheti a szőnyeg bomlását.
  • A csomózott szőnyegeket a rojtok irányába porszívózd, de a kefe használata nélkül.

A valódi, igazán mély, steril és higiénikus szőnyegtisztítás a szakemberek feladata, így, ha makacs folttal találkozol, mindenképp keress egy szakembert. Ha gondját viseled a szőnyegnek, akkor sokáig lakásod kiegészítője maradhat!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés