Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szükség van a tavaszi lemosó permetezésre?

| 2023. 04. 19. | 13:43:00
XXX
Szükség van a tavaszi lemosó permetezésre?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak, akik élből elutasítanak minden permetezési formát, mondván az ő kertjük bio, abban semmilyen vegyszernek nincs helye. Ugyanakkor ha szabad teret engedünk a kártevőknek és kórokozóknak, akkor abból nem sok jó sülhet ki.

Ma már azonban vannak olyan szerek, amelyek biogazdálkodásban engedélyezettek. Ezek segítik a növény természetes ellenálló képességének javítását. A Csodakertész Barna Faiskolánál kapható lombtrágyák a lombon keresztül szívódnak fel, így csökkentik a gombás és baktériumos betegségek kialakulásának lehetőségét. Lényegében tehát a fát ilyenkor a levelén keresztül juttatjuk tápanyaghoz. Ennek hatására fokozódik a fotoszintézis, a légzés intenzitása és a gyökértevékenység.

Ezért szükséges a tavaszi lemosó permetezés

Az időjárás Magyarországon jelentősen változott az elmúlt években, különösen a teleket illetően. Míg régen rendszeresek voltak a fagyok novembertől egészen a tavasz kezdetéig, addig mostanában a komolyabb fagyok elkerülik hazánkat. A gyenge fagyok nem elegendőek ahhoz, hogy gyérítsék a kártevőket és kórokozókat. A kártékony rovarok ilyen körülmények között könnyen áttelelnek, ami egyáltalán nem jó hír a kertészek számára.

A lemosó permetezés ezért elengedhetetlen fontosságú, amit még a rügypattanás előtt el kell végezni. Ennek az az oka, hogy nem volna szerencsés megperzselni a rügyeket. Mindig a metszést követően lehet végrehajtani a lemosó permetezést, mivel minden metszés egy-egy kapuként funkcionál a kórokozóknak. Ha a pikkelylevelek még zártak a rügyeken, akkor időben vagyunk, ha viszont már zöldell a rügyek belseje, akkor megtörtént a rügypattanás.

És ha valaki nem akar nehézfémeket juttatni a környezetébe?

Ebben az esetben is van megoldás. A réz ugyebár nehézfémnek számít, ennek alkalmazása is elkerülhető azonban. Meg kell növelni a kertben a hasznos mikrobák mennyiségét. De hogyan tudjuk ezt elérni?

Erre vannak célzott készítmények. Ezeket már akkor is ki lehet juttatni, amikor még nem ideálisak a feltételek a mikrobák szaporodásához. Ha ugyanis már ott vannak, ahol lenniük kell, később neki fognak látni a szaporodásnak is. A rügyek állapotától függetlenül lehet dolgozni ezzel a módszerrel, mivel az anyag nem perzselő hatású. Érdemes a hajtások úgynevezett egérfüles állapotában elvégezni a kezelést.

Van még egy lehetőség a rézmentes permetezésre

Ez pedig nem más, mint a narancsolajos termékek használata. Ezek olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyekből kis mennyiséget is elegendő használni. Ezek a szerek a fák kérgének repedéseibe jutnak be. Az ott megbújó rovarokat, gombákat pusztítják el.

A régebbi típusú készítményekkel az volt a gond, hogy kizárólag a kéreg felületét tudták elzárni, ezért aztán nem bizonyultak olyan jó hatásfokúnak.

Óvatosan a rezes készítményekkel!

A monília, a varasodás vagy a tafrina ellen olykor csak a rézkészítmények jelentik a megoldást. A réz azonban a talajba jutva roncsolja a talajéletet, ezért csak beteg növényeken végszükségben célszerű alkalmazni az ilyen terméket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés