Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fejlesztőjátékok óvodáskorban

| 2023. 05. 11. | 14:38:00
XXX
Fejlesztőjátékok óvodáskorban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A képességek velünk született adottságaink, melyeket együttesen alakítanak ki a hajlamok és a különböző környezeti hatások. A képesség fejleszthető, ebből alakul ki a készség, amelynek megszerzése a szabályok ismeretén és alkalmazásán nyugszik. A készség tehát tanítható.

Óvodáskorban különösen nagy jelentőséget kap a képességek fejlesztése, hiszen a sikeres iskolakezdés és a későbbi tanulmányi eredmények, a hatékony tanulás alapköve lesz. A pedagógusok mellett mi, szülők is nagyon sokat tehetünk gyermekeink eredményes előrehaladásának érdekében.

Az óvodások értelmi képességeit játékosan fejleszthetjük az érzékelés, észlelés, emlékezet, figyelem és a képzelet területein. Ezekre építve biztosíthatunk számukra olyan változatos tevékenységeket, amelyeken keresztül tapasztalatokat szerezhetnek. A Zsumi Gyerekjáték és Bababolt fejlesztőjátékai segítségünkre lehetnek mindezekben. 

A különböző képességek fejlesztése

A matematikai fejlesztéshez érdemes a környezetből kiemelni olyan elemeket, amelyek segítik a számolás készségének, a formáknak, a színeknek az elsajátítását. Az érzelmi és szociális képességek leghatékonyabb fejlesztője a mese és a szerepjáték. 

A kommunikációs képességek kulcsfontosságúak az iskolai érettséghez. Sokkal fontosabb a vizuális képesség megléte, mint elsőre gondolnánk, mert enélkül nagyon sok hétköznapi tevékenység elvégzése akadályba ütközhet. Nemcsak az írás, az olvasás, a rajzolás, hanem például az öltözködés is ide tartozik. Ha kudarc éri a gyermeket ezen a területen, az önbecsülése is megsérülhet emiatt.

A társasjátékok, a versenyhelyzetek kitűnően fejlesztik a kudarctűrő képességet, hiszen az életben sem lesz mindig minden cselekedetük sikeres. Szülőként tegyük meg, hogy nem hagyjuk őket mindig nyerni, mert ugyan az adott pillanatban boldogabbak lesznek tőle, de hosszú távon sok kárt okozhatunk vele.

A dallamok is fejlesztenek

A ritmikus, egyszerű, ismétlődő dallamok és szavak nagyon kedveltek az óvodások körében, énekeljünk, mondókázzunk velük minél többet, hogy zenei képességeik is fejlődjenek. A mozgásos feladatoknál induljunk a nagymozgásoktól, majd ezek hatására jobban fejlődik a finommotorika is.

Hogyan érdemes szülőként segíteni óvodás gyermeked képességeinek fejlődését?

  • Soha ne hasonlítgasd a gyereket máshoz, ha lemaradt valamiben, azt nézd, hogy mennyit fejlődött eddig is!
  • Szakíts időt a gyerekre, az okostelefon nem helyettesít téged!
  • Ne legyen bűntudatod, ha nem vagy mindig vele, a rövid játékok, beszélgetések, az esti mese is sokat számítanak! Lényeg, hogy érezze, hogy törődsz vele!
  • Nem kell a pedagógusokat helyettesíteni, ők is teszik a dolgukat, csak játssz vele sokat!
  • Mozgasd meg játékosan az egész testét, az érzékszerveit és a fantáziáját!
  • Mindig ünnepeljétek meg együtt az elért apró sikereket is!

Tartsd szem előtt, hogy a gyermek minél többet játszik, annál jobban fejlődik. Az ő nyelve még a játék, és ezen keresztül sajátítja el ismereteit a világról, add meg neki a lehetőséget, hogy ezt eredményesen meg is tehesse. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés