Hirdetés

Nagyon jó hír a régióban élőknek

2016.05.20. 08:04

Nagyon jó hír a régióban élőknek

A debreceni strokemodellt az ország más részein is bevezetik.

Hirdetés

Az elmúlt tíz évben 30-40 százalékkal csökkent az éreredetű halálozások aránya az Észak-alföldi régióban az Országos Mentőszolgálat, valamint a térségi kardiológiai és strokeközpontok példaszerű összefogásának eredményeként - hangzott el a Magyar Neurológiai Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és a mentőszolgálat közös sajtótájékoztatóján május 20-án, csütörtökön Debrecenben.

A gyorsaság a legnagyobb kihívás

A gyorsaság a legnagyobb kihívás, ha baj van, ezért ha észlelik az infarktus vagy a stroke (szélütés) jeleit a betegen, azonnal mentőt kell hívni - magyarázta a tennivalókat Pápai György, az Országos Mentőszolgálat észak-alföldi regionális igazgatója. 

A 2007 óta működő, debreceni strokemodellként is emlegetett orvosszakmai összefogást várhatóan az ország más térségeiben is bevezetik

- jelezte az igazgató.

A megelőzés a legfontosabb

Csiba László akadémikus, a Magyar Neurológiai Társaság (MNT) elnöke mindenekelőtt a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Debrecenben példamutató a szűrésben és az akut ellátásban az együttműködés. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy "elöregedő, rizikófaktorral egyre inkább terhelt, agg Európában élünk", ezért különösen indokolt az érelmeszesedés közös gyökerére visszavezethető betegségeket gyógyító szakmák, a kardiológia, a neurológia és az érsebészet szoros együttműködése.

Kiváló a gyógyulások aránya

Csiba László elmondta: a debreceni storkecentrumban évente 790-810 isémiás infarktusos beteget látnak el, 20-21 százalékukat tudják vérrögoldással gyógyítani, ez nagyon magas arány, a magyar átlag csak 4,8 százalék. Ezt az eredményt egyebek mellett azzal is magyarázta az akadémikus, hogy a hozzájuk strokegyanúval beszállított betegeknél a CT-vizsgálattal párhuzamosan érfeltöltést is csinálnak, így azonnal kiderül, hol kell beavatkozni. Utóbbit azonban az egészségbiztosítási pénztár nem támogatja, arra saját forrásból kell fedezetet biztosítani.

Nem elég az életmódváltás

Édes István professzor, a debreceni kardiológiai klinika igazgatója elmondta: intézetükben évente 1000-1500 akut szívinfarktusos beteget látnak el. A szakember a megelőzésre hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy bár kiváló koleszterincsökkentő és véralvadásgátló gyógyszerek vannak, életmód-változtatás nélkül hiába szedik a betegek. Az életmód-változtatáshoz sorolta az egészséges étrendet, a súlycsökkentést, illetve a dohányzás mellőzését.

A hallgatag gyilkos sok életet követel

Csanádi Zoltán professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának következő elnöke a "hallgatag gyilkosnak" is nevezett pitvarfibrillációra hívta fel a figyelmet, ez a betegség mintegy 200 ezer embert érinthet Magyarországon, és 2050-re megháromszorozódhat a számuk. Ez a betegség, amelyet sok esetben egyszerű pulzusméréssel ki lehet szűrni, 20 százalékban felelős a stroke kialakulásáért - tette hozzá.

Sokan jöttek el szűrésre

Dankovics Gergely, az Európai Unió által támogatott egészségvédelmi szűrőprogram programigazgatója elmondta: 2010 óta az országban 1287 helyen több mint 300 ezer állampolgár megelőző, több betegségre kiterjedő szűrővizsgálatát végezték el. Céljuk, hogy a programot 2020-ig folytassák. Szűrőkamionjukat csütörtökön Debrecen főterén több mint ötszázan keresték fel - tette hozzá.

Hirdetés

Hirdetés