Hirdetés

Hirdetés

Brutális, 3,1 milliárdos beruházás Nyírbátorban!

Autóipari alkatrészekkel erősít a szabolcsi város

MTI

2016.09.30. 13:10

Brutális, 3,1 milliárdos beruházás Nyírbátorban!
MTI Fotó: Soós Lajos

És 400 új munkahely is lesz.

Hirdetés

A Rosenberger 3,1 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Nyírbátorban, amit a kormány 858 millió forinttal támogat. A családi tulajdonban lévő német Rosenberger cég zöldmezős beruházásának köszönhetően az autóipari alkatrészeket gyártó üzemben 400 új munkahely jön létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter hangsúlyozta: a beruházás révén Nyírbátor az autóipari beszállítók egyik fellegvára lesz a keleti országrészben.

Hozzátette: a magyar gazdaság gerincét az autóipar alkotja, az ágazat tavaly minden idők legmagasabb termelési értékét állította elő, az idén az első hét hónapban újabb négy százalékos növekedést ért el, több mint 151 ezer munkavállalót foglalkoztat, 4,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Magyarország az elmúlt években sikeres volt a befektetések ösztönzésében, tavaly a magyar befektetési ügynökség rekordot döntött 1,4 milliárd euró beruházás vonzásával. Hozzátette, az idén már szeptember elejére a múlt évi érték kétszerese, 2,8-2,9 milliárd euró tőke jött Magyarországra rajtuk keresztül.

Adókedvezményt kap, aki munkaerőt mobilizál 

A miniszter szólt arról, hogy az Európai Unió válságos időszakot él, a politikai és gazdasági kihívások hatványozottan jelennek meg Magyarországon. Mivel a magyar gazdaság nyitott és érzékeny a külső körülményekre, minden európai gazdasági nehézség többszörös hatással jelentkezik Magyarországon.
Szijjártó Péter emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a magyar kormány azt a célt tűzte ki, hogy Magyarország legyen Közép-Európa termelési központja, de a digitalizáció előtérbe kerülésével mára már az innovációs központ elérése az időszerű. Ehhez kellő munkaerő is szükséges, ennek érdekében a kormány jövő év elejétől több változtatást hajt végre, adókedvezményeket ad a munkaerőt mobilizáló cégeknek, jelentős mértékben csökkenti a vállalatok adminisztrációs terheit a képzési támogatási rendszerben - mondta a miniszter.

Szijjártó kijelentette: a magyar-német gazdasági együttműködés a magyar gazdaság fejlődésének alapját adja, tavaly a Németországba irányuló magyar export rekordot döntött.

Az adatok az idén az első hét hónapban újabb 3 százalékos növekedést mutatnak, ami jelzi, Németország továbbra is bízik a magyar gazdaságban - hangsúlyozta Szijjártó Péter. 
A miniszter kiemelte, a Rosenberger cégnél napi rutin a technológiai fejlesztés, a német családi vállalat 7 ezernél is több munkavállalót foglalkoztat világszerte, tavaly árbevételét 15 százalékkal növelte, több mint 800 millió euróra.
Papp Francisco, a Rosenberger Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, a versenyképesség megőrzése, javítása érdekében folyamatosan fejlesztenek a vállalatnál, világszínvonalú technológiával, jelentős gépparkkal rendelkeznek.
Simon Miklós (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy 2010 óta területükön a 21 százalékos munkanélküliség 8 százalékra csökkent, ehhez hozzájárult a közfoglalkoztatás, és az, hogy a elmúlt öt évben Nyírbátorban 3 ezer új piaci munkahely jött létre. A terület fejlődéséhez hozzájárul a jó közúti megközelíthetőség - tette hozzá.

A cég tájékoztatása szerint

a Rosenberger Magyarország Kft. 1998. februárban alakult, jelenlegi székhelye és gyártási helyszíne Jászárokszálláson található. A nyírbátori beruházás során 8 ezer négyzetméter új üzemet építenek, amelyen 6 ezer négyzetméter csarnok, ezer négyzetméter raktár és ezer négyzetméter iroda és szociális helyiség lesz. Gyártósori gépeket, berendezéseket, optikai és digitális mérőeszközöket állítanak munkába.

Hirdetés

Hirdetés