Hirdetés

Hirdetés

Varga: kilábaltunk a válságból

MTI

2016.09.28. 12:33

Varga: kilábaltunk a válságból
MTI archív fotó: Mohai Balázs

A nemzetgazdasági miniszter szerint ma már a munkaerőhiány jelent gondot.

Hirdetés

(frissítve)

A magyar gazdaság túlélte a 2008-ban, az előző kormányok alatt kitört válságot és talpon maradt - jelentette ki Varga Mihály Csengerben szerdán.

A nemzetgazdasági miniszter a Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. több mint 131 millió forint értékű kapacitásnövelő beruházásának átadásán elmondta, az elmúlt években sikerült elérni, hogy a magyar gazdaságot ma az egyik példaként emlegetik Európában - írja az MTI. 

Varga Mihály emlékeztetett, a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest 677 ezer emberrel többen dolgoznak az országban, 4,9 százalékra csökkent a munkanélküliség, és a vállalkozásoknak már a munkaerőhiány jelent gondot.  Ezen is lehet segíteni, a meglévő munkanélküli réteget átképzési programokkal, tanfolyamokkal, a szakképzési rendszer átalakításával támogatják abban, hogy megfelelő munkaerővé válva el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon - mondta a miniszter.

A külföldi hitelminősítők véleménye szerint is jó pályán van Magyarország, az ország kilábalt a válságból és képes arra, hogy egy nagyobb növekedési ütemet is elérjen - fogalmazott a miniszter. 

Varga Mihály a vállalkozások támogatásával kapcsolatban kitért arra, a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási (NBT) Program elindításával azt szeretné elérni, hogy azokat a fejlesztéseket tervező - elsősorban magyar tulajdonban lévő - vállalatokat, akik kiszorultak az uniós támogatásokból, közvetlen hazai forrásból támogatni tudja a kabinet.

A Szamos Kft.-vel együtt már tizenhét cég kapott ilyen jellegű, vissza nem térítendő támogatást - jegyezte meg. Szavai szerint tavaly 3 milliárd forintot fordítottak erre a célra, ebből a pénzből körülbelül 9 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg és 500 új munkahely jött létre.

A keretet erre az évre megemelték, a vállalkozások számára megnyílt az út a pályázás előtt - mondta a tárcavezető.

Az 1990-ben alakult,  mintegy 400 munkavállalót foglalkoztató, bérmunkával és sajátmárkás gyerekcipők gyártásával foglalkozó társaság beruházását a Nemzetgazdasági Minisztérium 65 millió forinttal támogatta a program keretein belül. Juhász János igazgató az eseményen elmondta, a cég az elmúlt nyolc évben évente 100 ezer pár gyermekcipőt gyártott, ez a szám évente körülbelül 15-20 százalékkal növekszik. A magyar piacon kívül Szlovákiába, Szlovéniába és Romániába is exportál lábbeliket.

Egy 2014-es krachhelyzetet követően ismét sikerült fejlődési pályára állni, a képzési támogatásokkal és a mostani gépbeszerzéssel, valamint új partnerek bevonásával folyamatosan nő a termelés - tette hozzá az ügyvezető.

A Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2015-ben 1 milliárd 279 millió forintos nettó árbevétel mellett több mint 57 millió forint veszteséget realizált. A társaságnak tavalyelőtt az 1 milliárd 767 milliós árbevétel mellett nyeresége meghaladta a 80 millió forintot.

Hirdetés

Hirdetés