Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Államilag támogatott, nélkülözhetetlen szűrésért kampányolnak

| 2016. 10. 22. | 11:24:00
Díjmentesen? Hátha!
Államilag támogatott, nélkülözhetetlen szűrésért kampányolnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kampány indult a fejlődési rendellenességek államilag finanszírozott korai szűréséért - tudatta a kampányt életre hívó Babagenetika Egyesület elnöke.

Sevcsik M. Anna elmondta:

"a tapasztalat az, hogy nem kapnak elég információt a nők a várandósság idején az elérhető vizsgálatokról. Azt szeretnénk elérni, hogy a kismamák alanyi jogon, térítésmentesen juthassanak hozzá a különböző diagnosztikákhoz."

 Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy nem a vizsgálatok kötelezővé tételét szeretnék elérni, de úgy látják, hogy nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak a teljes vizsgálatsort.


Céljuk felhívni a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára, mert ezek óriási szerepet játszanak abban, hogy a szülők időben megismerjék születendő gyermeküket, valamint az esetleges alternatív állapottal együtt járó életformát, és a szülőkkel együtt az orvosok is fel tudjanak készülni arra, ha az újszülöttnek esetleg speciális ellátásra lesz szüksége, akár azonnal a megszületése után.

Tapasztalataik azt mutatják, hogy a terhesgondozás során a tájékoztatás sok esetben csak a kötelező vizsgálatokra terjed ki, a választható szűrésekkel kapcsolatban nem - vagy csak alig - kapnak információkat a kismamák. Ez azonban nem várt negatív következményekkel járhat, ugyanis a kötelező vizsgálatokkal nem ismerhető fel minden súlyos probléma, csak a gyakoribbak - ismertette az egyesület elnöke.
Hozzátette, hogy

az egyesület akkor is próbál segítséget, támogatást nyújtani, ha valakinél a genetikai eredmény eltérést mutat. Elismert szakemberek közreműködésével igyekeznek biztosítani a támogató közeget.

 A témában szombaton szakmai napot rendeznek genetikus, nőgyógyász, védőnő, gyermekorvos részvételével.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés