Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csökkent az áfa, mégis drágább lehet a tojás

| 2017. 01. 10. | 11:58:00
A tojóállomány a ludas.
Csökkent az áfa, mégis drágább lehet a tojás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár a legtöbb hazai kiskereskedelmi lánc teljes egészében átadta a fogyasztóknak a tojás január elsejétől 5 százalékra csökkenő forgalmi adójából eredő árelőnyt, a következő hetekben azonban elképzelhető, hogy drágulni fog a termék – írja a Magyar Idők.

A lap szerint ennek az az oka, hogy hogy a termelők egy része drágábban kínálja az árut, mivel a több hónapja tartó madárinfluenza miatt csökkent a kínálat a piacon.

Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnöke azt mondta:

A madárinfluenza elérte a tojástermelőket is, az Európai Unióban és hazánkban egyaránt. Gondot okoznak a területi és forgalmi korlátozások, a fertőzéssel érintett telepeken történt kényszervágások miatt pedig mintegy 10 százalékkal csökkent a tojóállomány.  

A szövetség elnöke szerint ugyanakkor nem cél, hogy olyan árak alakuljanak ki, amelyek a kereskedelmet és a fogyasztást is ellehetetlenítik. Ezért a legjobb az lenne, ha a decemberi felvásárlási árakon adnák el a tojást a termelők, ami a kereskedelem szempontjából is elfogadható, a 22 százalékos áfakülönbözet pedig elég nagy mozgásteret biztosít arra, hogy mindhárom szereplő, vagyis a termelő, a kereskedő és a fogyasztó is jól járjon – emelte ki.

A lapnak több bolthálózat is megerősítette, hogy a felvásárlási árak emelkedésnek indultak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés