Hirdetés

Hirdetés

Felkészültek a gazdák a sertéspestis elleni védekezésre

Agroinform.hu

2017.01.06. 10:08

Felkészültek a gazdák a sertéspestis elleni védekezésre
foró: shutterstock

Meg kell akadályozni, hogy behurcolják az országba.

Hirdetés

Komoly óvintézkedéseket vezettek be a sertéstartók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az afrikai sertéspestis behurcolása miatt - írja az Agroinform.hu.

Mint arról a Szabolcsihír is beszámolt, afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki elhullott vaddisznókban Kárpátalján, Nagyszőlősön. Hazánkban eddig még sohasem jelent meg ez a vírus, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Komoly óvintézkedéseket vezettek be a sertéstartók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja az Agroinform.hu – mivel az ukrán határ közelében nagyobb a kockázata annak, hogy bármikor megjelenhet az afrikai sertéspestis ( ASP), mint az ország egyéb részein. Többek között: Barabás, Beregdaróc, Beregsurány, Botpalád, Csaholc, Csaroda, Nagyhódos és még számos településen az egész országra vonatkozó intézkedéseken felül, a következő kötelezettséget kell betartani.

  • Minden házisertésből (elhullottból is) szükséges elvégezni a laboratóriumi vizsgálatot az ASP kizárására, illetve megerősítésére. Valamennyi sertéstelepet állatorvos fog felkeresni legkésőbb 2017. március 31-ig, a sertésállományok korcsoportonkénti nyilvántartásba vétele céljából, melyet évente ismételni kell.

  • A szabadon tartott disznókat illetve malacokat kettős kerítéssel kell körülvenni, hogy a vadállománnyal ne érintkezhessenek, vagy olyan más módszert kell alkalmazni, ami kizárja, hogy vadisznóval találkozhassanak. Ellenkező esetben a kültéri tartást meg kell tiltani.

  • Kerülni kell az ismeretlen eredetű élő állatok, hús, és húskészítmények vásárlását

  • Az elhullott sertések ártalmatlanításáról állami költségre kell gondoskodni.

  • Az Élelmiszerlánc felügyeleti törvényben foglalt bejelentési kötelezettségnek is. A nagy létszámú sertésállományok esetében az állattartó köteles jelenteni, ha az elhullás például malacok esetében meghaladja a 20 százalékot, vagy a hízók esetében az 5 százalékot, vagy a napi elhullás bármely korcsoportban a korábbi napi átlaghoz képest megemelkedett.

  • Kiemelten fontos, hogy az állattartók fokozzák gazdaságaik járványvédelmét: idegen személyeket ne engedjenek állataik közelébe, külön ruhát, lábbelit használjanak állataik gondozása során, rendszeresen takarítsák, fertőtlenítsék óljaikat.

  • Kerülni kell az ismeretlen eredetű élő állatok, hús, és húskészítmények vásárlását, mert ezek is okozhatják sertéseik fertőződését.

 

Hirdetés

Hirdetés